U Elektrovojvodini za ovu godinu najavljuju bitku za potvrđivanje liderske pozicije u regionu, nakon prošlogodišnjeg rezultata koji je kompaniju svrstao u red najuspešnijih državnih firmi u Srbiji. Menadžment je 2012. definisao kao godinu perspektive i daljeg napretka, nakon visokih poslovnih rezultata u 2011. godini. EV spada u mali broj državnih kompanija koje imaju pozitivan finansijski rezultat i normalno tekuće poslovanje sa velikom vrednošću brojnih investicija.


– Ova godina treba da potvrdi sposobnost našeg poslovnog sistema da bude konkurentan na slobodnom tržištu električne energije, pri čemu moramo biti svesni da samo profesionalizam svih zaposlenih i posvećenost menadžmenta u postizanju referentnih poslovnih rezultata može obezbediti realizaciju naše vizije u budućnosti. Prosečnosti u vremenu koje dolazi nema mesta. Sigurni da sami moramo i možemo napraviti bolje sutra, već danas iskazujemo spoznaju potrebe za obezbeđenjem energetske sigurnosti kao ključnog faktora daljeg napretka i razvoja Vojvodine i Srbije. Zato i ulaganje od oko 40 miliona evra u 2012. godini u elektroenergetsku infrastrukturu, nove objekte, zanavljanje starog dela sistema i stvaranje izuzetno važnog resursa za razvoj privrede pokrajine, predstavlja najvažniji faktor za jačanje ekonomije i podizanje standarda života građana u pokrajini – kaže u intervjuu za Danas direktor EV Tihomir Simić.

Koliko je bilo potrebno vremena da se zaposleni identifikuju sa tom vizijom?

– Zaposleni Elektrovojvodine su uvek imali jaku samoidentifikaciju sa svojim privrednim društvom, međutim, u prethodne četiri godine, zbog negativnog finansijskog rezultata, došlo je do slabljenja te važne komponente poslovnog uspeha. U 2011. smo uvođenjem nove organizacije rada, koju je pratio transparentni sistem nagrađivanja i jasno definisana težišta, postigli da 2.500 zaposlenih funkcioniše i radi kao tim. Tako je naš neto poslovni rezultat od minusa od 1,2 milijarde dinara u 2010. podignut do nivoa od plus 1,3 milijarde dinara u 2011. godini.

Kakva je uloga menadžmenta u ovom „bumu“ u poslovanju jednog državnog preduzeća?

– Menadžment ima ključnu odgovornost za poslovnu organizaciju i merenje njenih efekata kroz rezultat poslovanja. Uvođenjem projektno-timske organizacije i ličnim angažovanjem top menadžmenta privrednog društva u rukovođenju najznačajnijim projektima, stvoreni su uslovi koji su prouzrokovali referentna postignuća. Istovremeno, inovativnost je usvojena kao konstanta naše poslovne politike, a moderne tehnologije upravljanja poslovnim sistemom i opredeljenje da se u kriznim uslovima moraju donositi rešenja na bazi preciznih i pravovremenih analiza, obezbedili su maksimiziranje finansijskih efekata. Naš usvojeni princip je da ne postoje loši uslovi poslovanja, već da postoji samo loša organizacija.

Kakav je bilans u prvom kvartalu ove godine?

– Pokazujemo trend smanjivanja troškova od 23,2 odsto i rast obima poslovanja. Mi svoje bitke vodimo u realnom vremenu, i to je ključ uspeha. Primenjeni sistem TotalObserver nam omogućava praćenje svih troškova u trenutku njihovog nastajanja. Samo ako možemo da reagujemo na procese koji se dešavaju ovog trenutka, možemo da bitno utičemo i na rezultat. Moj zahtev prema menadžmentu i svim zaposlenima, a ličnim primerom ga svakodnevno potkrepljujem, jeste da kod svih postoji potpuna posvećenost i doslednost u zaštiti interesa privrednog društva.

Cena

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković kaže da struja u naredne dve do tri godine mora da poskupi i do 80 odsto. Da li je to neophodno?

– Cena struje od sledeće godine više nikada neće biti tako niska i povlašćena, mada i dalje može da bude najniža u regionu. Republika Srbija će u narednim godinama, počev od 2013. demonopolizovati tržište električne energije. Suština je da se iz unutrašnjih resursa naše delatnosti, povećanjem ekonomičnosti poslovanja dođe do rezultata koji će minimalno uticati na poskupljenja. Građani i privreda će morati da, što je više moguće, povećaju svoju energetsku efikasnost i smanje utrošak energije. Povećanjem energetske efikasnosti u pokrajini od 30 do 40 odsto uštedeli bismo iznos vrednosti izgradnje jedne termoelektrane u Vojvodini. Potpuno je jasno da u smanjivanju udara na budžet građana u budućem periodu kada će, realno, cena električne energije imati tržišnu vrednost, povećanje energetske efikasnosti nema alternativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari