SMATSA: Optužbe Sindikata Kontrole letenja besmislene i tendenciozne 1Foto: M. O.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopštila je danas da su optužbe Sindikata Kontrole letenja na račun kompanije i rukovodstva „besmislene i tendenciozne“.

Sindikat Kontrole letenja najavio je ranije danas štrajk upozorenja za subotu, 26. oktobar od 17 do 18 časova, zbog, kako je istaknuto, nezadovoljstva nizom odluka rukovodstva kompanije, među kojima je i odbijanje da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora.

„Netačne su tvrdnje Sindikata Kontrole letenja da je rukovodstvo SMATSA odbilo vođenje pregovora o zaključivanju novog Kolektivnog ugovora“, navedeno je u saopštenju i izražena spremnost SMATSA kao poslodavca da te pregovore otpočne bez odlaganja, a u skladu sa propisima država koje su osnivači SMATSA.

Istaknuto je da su „besmislene i tendenciozne tvrdnje Sindikata Kontrole letenja da je radnike koji žele da stupe u štraj upozorenja, rukovodstvo SMATSA sateralo u ćošak pravnim nasiljem koje se ogleda u izbacivanju iz Kolektivnog ugovora“.

„Kolektivni ugovor, čija je primena u septembru 2024. godine produžena, nije ni na jedan način umanjio dosadašnja prava zaposlenih, a pogotovo nije usmeren protiv interesa Republike Srbije, kako to navodi Sindikat Kontrole letenja. Prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora ostvaruju podjednako, kako zaposleni koji su članovi Sindikata Kongtrole letenja, tako i zaposleni koji su članovi drugog reprezentativnog sindikata – Nezavisnog sindikata Kontrole letenja“, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da u skladu sa odredbama Zakona o radu, prava iz Kolektivnog ugovora ostvaruju i svi ostali zaposleni u SMATSA koji nisu članovi nijednog sindikata.

„Zahtev Sindikate Kontrole letenje da SMATSA poštuje i primenjuje Finasijski plan je apsolutno besmislen, pošto SMATSA doo sve poslovne aktivnosti sprovodi u skladu sa Finansijskim planom SMATSA za 2024. godinu. Na sadržinu Finansijskog plana za 2024. godinu, saglasnost su dale Vlada Srbije i Vlada Crne Gore“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je zahtev Sindikata Kontrole letenje za uvećanje troškovne baze za najmanje 12 odsto u odnosu na 2024. godinu „tema koja ni u jednoj državi sveta nije predmet kolektivnog pregovaranja i ne obuhvata sindikalnu borbu za prava zaposlenih, već predstavlja direktno mešanje u vođenje poslovne politike privrenog društva SMATSA i ostvarivanje javnog interesa u oblasti vazdušnog saobraćaja država osnivača“.

Objašnjeno je da prilikom planiranja troškova poslovanja za narednu finansijsku godinu, rukovodstvo SMATSA dosledno primenjuje odredbe međunarodnih i nacionalnih propisa koje se odnose na SMATSA, usklađuje te troškove sa realnim i održivim prihodima SMATSA, a sve kako bi se održala finansijska stabilnost poslovanja SMATSA i pratila odgovorna fiskalna politika vlada država osnivača SMATSA.

„Rukovodstvo SMATSA će, kao i uvek do sada, u saradnji sa predstavnicima osnivača i nadležnim državnim organima, voditi brigu o odgovornom poslovanju kompanije i o efikasnom ostvarivanju javnog interesa Srbije i Crne Gore u oblasti vazdušnog saobraćaja“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari