Smederevo: Uručeno 26 otkaza 1

Zaposlenima u Javnom preduzeću Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište u likvidaciji, danas je, na treći dan Božića, uručeno 26 otkaza, potvrđeno je Danasu u tom preduzeću.

Zaposleni tvrde da je među otpuštenim radnicima pet samohranih majki, od kojih jedna izdržava dva studenta, a tri bivše zaposlene imaju po troje dece u porodičnom domaćinstvu. “Šta da vam kažem, imam troje školske dece i muža invalida.. Kako da preživimo..”, pita se jedna od majki koja je ostala bez posla.

Rešenja o otkazu ugovora o radu, inače doneta na Badnji dan, danas su uručena zaposlenima, ali i okačena o ekser na zidu u hodniku zgrade. Redovni pravni lek protiv rešenja nije dozvoljen, navodi se u pouci, a zaposleni mogu u roku od 60 dana pokrenuti spor pred nadležnim sudom.

Što se strukture zaposlenih tiče, Danasu je saopšteno da su, iz najužeg rukovodstva, bez posla ostali pomoćnik direktora i rukovodioci sektora, zamenik direktora, bivši direktor, prvi “demokratski”, kao i direktor u dva mandata i član Nadzornog odbora, preciznije, 17 visokostručnih kadrova, troje sa višom školom i ostali (6) sa srednjom i nižom spremom.

Odlukom Skupštine grada Smedereva od 30. novembra, pokrenut je postupak likvidacije JP Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo, koje je u 2016. godinu ušlo sa 62 radnika od kojih 40 sa fakultetskim obrazovanjem i pozamašnim radnim stažom.

U međuvremenu je novoosnovano JP Urbanizam raspisalo interni konkurs za 14 radnika, u JP Parking servis prelazi 4, u JP Grejanje 1, u JKP Zelenilo i groblja 2, u JKP Vodovod 2, u Gradsku stambenu agenciju 1, dok je u Gradskoj upravi raspisan konkurs za 5 bivših radnika Direkcije, za ukupno 29 radnika nekadašnje Direkcije. Na pragu 2017. preduzeće je brojalo još 31 zaposlenog, od kojih je diplomirani pravnik određen za likvidacionog upravnika, dok je četvoro radnika planirano za sprovođenje postupka likvidacije.

Kako je rečeno Danasu u smederevskom preduzeću, sasvim je izvesno da likvidacija otvara brojne probleme, poput pitanja otpisa, umanjenja dugova za građevinsko zemljište (Obim ukupnog potraživanja na osnovu naknada za uređenje i naknada za korišćenje, u smederevskom preduzeću prelazi iznos od dva miliona evra, što je otprilike polovina godišnjeg budžeta direkcije za održavanje infrastrukture).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari