Još uvek najveće autoprevozničko preduzeće u Šumadiji, kragujevački Autosaobraćaj (AS), zakupilo je ovih dana 30 autobusa od privatne firme „Janjušević“ iz Priboja, ne bi li konsolidovao prevoz u gradsko-prigradskom i međugradskom saobraćaju.

Zakupljeni autobusi već saobraćaju, a u AS-u za naš list kažu da je akcenat stavljen na gradsko-prigradski prevoz u Topoli i Kragujevcu, pošto su te dve lokalne samouprave taj posao poverile upravo AS-u. Uz preuzete autobuse u toj firmi će, kažu, pokušati da povrate poverenje korisnika koji su tokom leta očameli na autobuskim stanicama čekajući prevoz. Njega uglavnom nije bilo zbog štrajkova i protesta radnika kojima se duguje sedam – osam plata, ali i usled kvarova vezila na putevima, nedostatka goriva u autobusima…

U preduzeću podsećaju da su nekada bili jedan od najuspešnijih prevoznika ne samo u Srbiji nego i u bivšoj Jugoslaviji (sada već daleke 1984. bili su jedan od glavnih prevoznika na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na primer), ali da već 20 i kusur godina, ponajviše zahvaljujući nedomaćinskom poslovanju ranijih direktora, tavore na ivici propasti. Ipak, nadu da će stvari krenuti nabolje dobili su kada ih je uz podršku grada Vlada stavila na spisak firmi za restrukturiranje, koje bi trebalo da se okonča do sredine naredne godine.

U ogranku UGS Nezavisnost u AS-u očekuju da će, u okviru restrukturiranja firme, socijalni program u preduzeću da bude realizovan do kraja ovog meseca. Sindikalci tvrde da se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, uz odgovarajuće otpremnine iz socijalnog programa, već prijavilo oko 250 od ukupno 480 zaposlenih. „Verujemo da ćemo, nakon svođenja broja radnika na optimalni nivo, postati atraktivni za ozbiljne investitore ili strateške partnere“, ističu sindikalci.

Sindikalci traže smenu direktora

Rukovodstva tri od ukupno četiri i sindikata koji deluju u AS-u već više meseci od Nadzornog odbora traže da smeni direktora firme Slobodana Sretenovića. U ograncima UGS Nezavisnost, Samostalnog i Sindikata Sloga smatraju da se Sretenović, koji je na direktorsku funkciju postavljen prošle godine, nije snašao na tom mestu i da nije unapredio poslovanje niti popravio situaciju u preduzeću. Nadzorni odbor AS-a još nije razmatrao ovaj sindikalni zahtev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari