U kompaniji Sojaprotein, koja posluje u sastavu Viktorija grupe upravo je započela realizacija projekta izgradnje fabrike sojinih izolata i koncentrata, kao proizvoda najvišeg stepena prerade zrna soje. Sa firmom Energoprojekt potpisan je ugovor o projektovanju, dok je ugovor o konsaltingu potpisan sa američkom firmom IPS, koja ima stogodišnje iskustvo u toj oblasti.

U kompaniji Sojaprotein, koja posluje u sastavu Viktorija grupe upravo je započela realizacija projekta izgradnje fabrike sojinih izolata i koncentrata, kao proizvoda najvišeg stepena prerade zrna soje. Sa firmom Energoprojekt potpisan je ugovor o projektovanju, dok je ugovor o konsaltingu potpisan sa američkom firmom IPS, koja ima stogodišnje iskustvo u toj oblasti. U Evropi postoji samo jedna fabrika te vrste, i to u Belgiji, uz još dve u SAD, a izolati se proizvode i u Kini – rekla je za Danas Branislava Pavlović, generalni direktor kompanije Sojaprotein.
Prema njenim rečima cena ovih proizvoda koji će biti u proizvodnom programu Sojaproteina trebalo bi da bude oko 2.000 evra po toni. Planira se kapacitet proizvodnje od 15.000 tona godišnje, od čega bi deset odsto bilo namenjeno domaćem, a ostalo bi išlo u izvoz na inostrano tržište. Na ovaj način soja bi ušla na tržište čija se vrednost procenjuje na oko tri milijarde evra u svetu. Proizvodnja sojinih izolata doprinela bi povećanju ukupnog prihoda Sojaproteina za 30 do 40 odsto, uz povećanje dobiti u iznosu od 10 miliona evra. Završetak izgradnje fabrike očekuje se krajem 2009. godine, a prvi rezultati od prerade soje na ovaj sofisticirani i visokoprofitni način, krajem 2010. godine.
– Ukupna vrednost investicije u fabriku biće na nivou od oko 30 miliona evra, pri čemu će ovo ulaganje biti finansirano i zahvaljujući novom konceptu za koji smo se opredelili u Sojaproteinu, a to je finansiranje iz nove emisije na berzi – rekla je Branislava Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari