vetro park, vetrenjačeFoto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Iz energije sunca i vetra u Evropskoj uniji je u prvoj polovini ove godine proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, prvi put više nego iz fosilnih goriva, objavio je danas istraživački centar Ember.

Zajedno sa hidroelektranama, obnovljivi izvori su proizveli polovinu električne energije u EU, a svi niskoguljenični izvori su činili gotovo tri četvrtine proizvodnje.

Gotovo polovina država članica proizvela je više električne energije iz vetra i sunca nego iz fosilnih goriva, navodi Ember u novom izveštaju. Nemačka, Belgija, Mađarska i Holandija su ove godine to postigle prvi put.

Proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva pala je na najniži nivo, iako je potražnja porasla, a cene električne energije se vratile na nivoe pre krize.

Fosilna goriva su obezbedila 17 odsto električne energije manje u prvih šest meseci 2024. u poređenju s istim periodom 2023. godine, pa je njihov udeo pao na 27 odsto proizvodnje, sa 33 odsto u istom periodu 2023.

Proizvodnja iz uglja je smanjena za četvrtinu, a gasa za 14 odsto.

Ember ističe da je to rezultiralo smanjenjem emisija gasova u prvoj polovini godine za 31 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2022, što je „nezapamćen pad u tako kratkom periodu“.

Proizvodnja iz solarne energije je porasla za 20 odsto, a iz vetra za 9,5 odsto, pa je njihov udeo u energetskom miksu EU porastao sa 27 odsto u prvoj polovini 2023. na 30 odsto 2024.

Potražnja za električnom energijom porasla je za 0,7 odsto u prvoj polovini 2024, a zahvaljujući povećanju kapaciteta i povoljnim uslovima, proizvodnja energije iz vetra i sunca više je nego zadovoljila povećanje potražnje.

U izveštaju se navodi i da je proizvodnja u hidroelektranama takođe povećana za 21 odsto, posle veoma niske proizvodnje usled suša protekle dve godine.

„Rast solarne i energije vetra u kombinaciji s oporavkom proizvodnje u hidroelektranama znači da su obnovljivi izvori energije proizveli polovinu električne energije u EU u prvoj polovini 2024. Ovo značajno premašuje prethodni rekord postavljen prošle godine od 44 odsto“, navodi se u izveštaju.

Proizvodnja iz nuklearne energije je povećana za 3,1 odsto.

Ember ističe da će održavanje energetske tranzicije u EU ovim tempom zahtevati veći fokus politike na ublažavanje prepreka za integraciju vetra i sunca, kao i adekvatnu podršku mrežnom povezivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari