Solidarnost: "Apoteka Beograd" za građane mnogo više od poželjnih nekretnina, kako to vidi gradska vlast 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Politička platforma „Solidarnost“ je danas saopštila da podržava osoblje „Apoteka Beograd“ koje je za sutra najavilo protest ispred Gradske uprave Beograda i ocenila da je „loša situacija gradske apotekarske ustanove već viđen scenario uništavanja pred privatizaciju“.

Odbornik Opštine Stari Grad iz „Solidarnosti“ Vladimir Simović je, kako je navedeno u saopštenju, rekao da mu je apotekarka „Apoteka Beograd“ rekla da nema lek koji je tražio, da robu ne dobijaju danima i da ne znaju šta će biti sa zaposlenima i s tom javnom ustanovom koja je od ogromnog značaja za stanovništvo Beograda.

„Za građane ‘Apoteka Beograd’ je mnogo više od poželjnih nekretnina kako to vidi gradska vlast. Sa 124 ustanove na teritoriji Beograda i preko 1.000 zaposlenih faramaceuta i tehničara, ‘Apoteka Beograd’ važan je deo sistema javne zdravstvene zaštite“, piše u saopštenju.

Po rečima Simovićam „urušavanje i pokušaj privatizacije“ Apoteka Beograd se ne dešava prvi put već je to „strateška orijentacija ove vlasti“.

„Pored Beograda na udaru su i drugi gradovi. U Kraljevu Lokalni front traži referendum, da se građani direktno izjasne da li su za zatvaranje javnih apoteka. Mislim da je referendum potreban i Beogradu. Ovo je pitanje od velike važnosti, ali prvo treba podržati štrajk koji je zakazan za petak u 10.00“, kazao je on.

Podsetio je da su članovi „Solidarnosti“ pre četiri godine s drugim aktivistima zahtevali da vlast odustane od pokušaja privatizacije.

„Apoteke Beograd“ funkcionišu u sistemu javnog zdravstva, u opštem interesu i omogućavaju da farmaceutski proizvodi budu dostupni svima, a da njihova cena bude među najnižima u regionu.

„Izbacivanjem sa tržišta ‘Apoteke Beograd’ ostaće nam samo privatne apoteke čiji je jedini interes profit. Za razliku od privatnih, javne apoteke imaju svoje laboratorije u kojima proizvode magistralne lekove ili lekove ‘po meri’, poput specifičnih krema, rastvora i kapi“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari