Sombor najpopularniji: Odobrena sredstva za kupovinu još 209 kuća na selu 1Foto: Aleksandar Maksic/Ministarstvo za brigu o selu

Ministar za brigu o selu Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da su odobrena sredstva za kupovinu još 209 kuća za povratak mladih parova na selo, što znači da je u okviru programa kupljeno ukupno 3.309 kuća.

„Najveći broj kuća je opet u Somboru. To je grad u koji mladi očigledno hrle, do sada je samo tamo useljena 201 porodica“, kazao je Krkobabić nakon današnjeg zasedanja Komisije za dodelu seoskih kuća sa okućnicom, objavilo je ministarstvo.

Prema njegovim rečima, najprivlačnije selo i dalje je Bačko Petrovo Selo koje je sa dodatnih osam kuća, dostiglo cifru od 98 kuća koje su dodeljene u okviru ovog programa.

„Ali ni jug se ne da – Negotin pet kuća, Vladičin Han pet kuća, Prokuplje četiri kuće, Blace četiri… Sve zajedno u ovoj godini 650 novih kuća dobilo je svoje stanare, mlade ljude. Ovoga puta imamo i porodicu sa čak šestoro dece, ona ide u Buđanovce“, rekao je Krkobabić.

Ministar je istakao da se akcija nastavlja sa željom da svi krajevi Srbije postanu interesantni za život mladim ljudima.

Kako je naglašeno, uskoro će nove komšije dobiti žitelji sela u 66 opština i gradova, od Šida i Kikinde, preko Aranđelovca i Valjeva, kojima su ovo prve ovogodišnje prijave, pa do Pirota i Dimitrovgrada.

Među današnjim dobitnicima je nekoliko porodica sa petoro mališana, a 11 porodica ima po troje dece.

„Najveće domaćinstvo, čija je površina 281 metar kvadratni, nalazi se u Srpskom Krsturu, opštine Novi Kneževac i ide mladom poljoprivredniku, dok će najveća okućnica, od nešto više od pola hektara, pripasti bračnom paru u Vladimircima“, rekao je agroekonomista i zamenik predsednika Komisije za dodelu kuća Milan Prostran.

On je dodao da se najjeftiniji dom, vrednosti od oko pola miliona dinara i ovoga puta nalazi u Žitištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari