Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije saopštila je da je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica juče primio generalnog direktora kompanije Aeroflot Valerija Okulova. Sastanku su prisustvovali ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, kao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev.

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije saopštila je da je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica juče primio generalnog direktora kompanije Aeroflot Valerija Okulova. Sastanku su prisustvovali ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, kao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev. U saopštenju se navodi da je Koštunica ukazao na značaj jačanja srpsko-ruske privredne saradnje i podsetio Okulova da je Vlada pokrenula proceduru za izbor privatizacionog savetnika za Jat ervejz. Koštunica je istakao da je Aeroflot dobrodošao da učestvuje u izboru za strateškog partnera nacionalnom avio-prevozniku. Generalni direktor Aeroflota Valerij Okulov preneo je zainteresovanost te kompanije za strateško partnerstvo sa Jat ervejzom, stoji u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.
Nakon što je nedavno primio ruskog milijardera Olega Deripasku, čija je firma Bejzik elements i pre okončanja prvog tendera za privatizaciju RTB Bor izrazila zainteresovanost da kupi tu kompaniju, premijer Koštunica juče je primio jednog od glavnih kandidata zainteresovanih za privatizaciju Jat ervejza. Iako ministri srpske vlade ističu da niko neće imati prednost prilikom privatizacije srpskih preduzeća, prijemi za predstavnike ruskih kompanija mogu da bace senku sumnje na te izjave. Mediji, inače, već spekulišu da bi ruske kompanije mogle da steknu prednost u predstojećim privatizacijama zbog diplomatske podrške Srbiji u Savetu bezbednosti gde će se odlučivati o budućem statusu Kosova i Metohije. Kada se interesovanju Bejzik elementsa za RTB Bor i Aeroflota za Jat ervejz dodaju i mišljenja da je Lukoil jedan od glavnih favorita u trci za kupovinu udela u Naftnoj industriji, nedavno potpisivanje protokola o namerama o izgradnji kargo centra na aerodromu Nikola Tesla sa predstavnicima moskovskog aerodroma Šeremetjevo, i to pre raspisivanja tendera, onda se otvara prostor za dalje spekulacije.
Aeroflot je jedna od prvih kompanija koja je iznela konkretnu ponudu za Jat ervejz. Ruska kompanija kupila bi udeo koji srpska vlada ponudi na prodaju, ali bi želeli da to bude najmanje 51 odsto. Nezvanično je ponuđeno 400 miliona dolara, a zvanično obnova flote, zadržavanje svih radnika i aktiviranje domaćeg saobraćaja. Potencijalna konkurencija Aeroflotu za kupovinu Jata trenutno su Er Indija koja nudi strateško partnerstvo i Ajsland er.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari