S&P Global: Industrijska proizvodnja u EU u padu 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Proizvodnja u industrijskom srcu Evrope dodatno je smanjena u julu, potvrđujući najgore strahove lidera Evropske unije koji su sve zabrinutiji zbog pravca kojim ide ekonomija bloka.

Kompanija S&P Global saopštila je danas da je indeks menadžera nabavke (MPI) u evrozoni, grubi pokazatelj aktivnosti u realnom vremenu, ovog meseca smanjen zbog sve većeg pada u Nemačkoj i Francuskoj, prenosi Politiko.

Indeks PMI u evrozoni je sa 45,8 pao na 45,6, što je najniži nivo za sedam meseci, čime su opovrgnuta očekivanja da će doći do njegovog uvećanja na 46. U Nemačkoj je taj pokazatelj svega 42,6, dok je u Francuskoj pao drugi mesec zaredom na 44,1. Sve ispod 50 ukazuje na pad ekonomskih aktivnosti.

„Ovo liči na veoma ozbiljan problem“, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubija u komentaru uz objavljivanje podataka.

„Nemačka ekonomija se vratila na teritoriju kontrakcije, povučena strmim i dramatičnim padom proizvodnje. Nada da bi ovaj sektor mogao imati koristi od bolje globalne ekonomske klime je nestala“, dodao je.

Evropska industrija, a pre svega Nemačka, bila je pogođena porastom cena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je prebrodila tu vanrednu situaciju bolje nego što se očekivalo, pronalazeći alternative ruskom gasu

Međutim, nada da će se evropska industrija brzo oporaviti sada je izbledela, čak i kada se ekonomija evrozone u zbiru vraća na rast.

Indeks industrijske proizvodnje Evrostata za evrozonu ostaje ispod nivoa iz 2021. godine i ima opadajući trend, a kreatori politike počinju da shvataju da se preokret koji su očekivali ne ostvaruje.

„Ekonomski razvoj evrozone sve više počiva na uslugama, dok je situacija u industriji sumorna i nema znakova podizanja“, rekao je guverner Banke Finske Oli Ren i dodao da je vreme da se razmisli da li je trenutni pad u proizvodnji zaista „privremene i ciklične prirode, kao što se pretpostavljalo“.

Nove brojke naglašavaju izazov održavanja evropske konkurentnosti i relevantnosti, dok se Kina i SAD utrkuju da preoblikuju globalnu ekonomiju u kontekstu sve oštrijeg geopolitičkog rivalstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari