"Spaskovski govori neistine, Bor je u minusu od 35 miliona dolara" 1

Tvrdnje generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog da je u prošloj godini ostvaren profit od 73 miliona dolara je najobičnija neistina i izrečena je kako bi se održao UPPR koji se sprovodi u preduzeću.

Pravi podaci, koji se skrivaju od javnosti, kažu da je u prošloj godini zabeležen gubitak od 35 miliona dolara – kaže za Danas Branislav Mihajlović, bivši zamenik direktora Rudnika bakra Bor, zavisnog preduzeća u okviru RTB Bor.

Naš sagovornik ističe da UPPR propisuje da ni u jednoj godini njegovog trajanja (a u RTB Bor je na snazi do kraja 2021. godine) preduzeće ne sme da bude u minusu kada je reč o poslovanju jer, ako se to desi, automatski sledi odlazak u bankrot. Upravo je to razlog, navodi Mihajlović, zbog koga se u javnost iznose netačne informacije o poslovanju RTB Bor.

– Razlozi za ostvareni minus su brojni. Prvi je vezan za činjenicu da već dugi niz godina RTB Bor ne predvode stručnjaci već na njegovo čelo dolaze kadrovi partija na vlasti koji nemaju nikakve kvalifikacije niti umeju da vode preduzeće na adekvatan način. Drugi razlog je taj što su u proteklom periodu gubici preduzeća znatno veći od prihoda te je nemoguće izaći na „zelenu granu“. Problem je i u tome što je slab kvalitet rude koja se eksploatiše a niska je i produktivnost rada. Takođe, država potpomaže rad preduzeća kroz subvencije, što je potpuno pogrešan i kontraproduktivan način njegovog poslovanja – objašnjava Mihajlović. On dodaje da su spekulacije o tome da će se veoma brzo znati da li će RTB Bor biti privatizovan ili će za njega biti izabran strateški partner potpuno pogrešne. – Stvar je u tome da s obzirom da se RTB Bor nalazi u UPPR preduzeće nikako ne može privatizovati. Jedino što je moguće po UPPR je da se nađe strateški partner. Smatram da bi izbor strateškog partnera bio pravi potez i da bi to omogućilo da preduzeće počne zaista da posluje profitabilno. Naravno, zarad toga bi trebalo otpočeti eksploataciju rude na onim delovima rudnika gde je ona kvalitetna i ima je u značajnim količinama umesto da se kao sad eksploatišu delovi gde je ima malo, a njen kvalitet je loš – navodi Mihajlović.

Prema njegovim rečima, država treba da nađe strateškog partnera kako bi se obezbedilo dalje nesmetano funkcionisanje RTB Bor, ali nikako ne bi trebalo da dozvoli da većinski paket akcija i upravljačka prava u preduzeću ima strani partner, već bi to morala da zadrži u svojim rukama.

Spaskovski: Politički motivisane izjave

Ne želim da polemišem sa Branislavom Mihajlovićem preko novina jer su njegove izjave o poslovnim rezultatima RTB Bor politički motivisane. On je nedostojan da priča na tu temu, a izmišlja kada tvrdi da bi kao zamenik direktora Rudnika bakra Bor. Poslovni rezultati RTB Bor u prošloj godini su pozitivni. Ti podaci su javni i pored mene u javnost su ih iznosili i predstavnici Vlade Srbije – izjavio je za Danas Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor povodom tvrdnji Branislava Mihajlovića, inače zaposlenog u RTB Bor da je prošle godine to preduzeće umesto profita od 73 miliona dolara ostvarilo gubitak od 35 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari