Spaskovski: Štedimo skoro milion dolara mesečno 1

Bilo je teško voditi preduzeće, ali smo 2015. okončali sa pozitivom od 63 miliona dolara iz tekućeg poslovanja, bez amortizacije i onoga što je „nosio“ UPPR. Sa time smo nastavili da radimo u prvom polugođu ove godine.

– Već tada sam nagoveštavao da će se pogoršana likvidnost odraziti na proizvodnju jer nije bilo redovnih inputa rezervnih delova i snabdevanja repromaterijalom. Ali, drastično snažnim programom mera štednje uspeli smo da prvo polugođe uspešno privedemo kraju. Bez obzira na sve okolnosti koje su se odvijale u ambijentu u kome smo radili i odnose kakvi su bili prema nama, uspeli smo da prvih šest meseci završimo sa 6,5 miliona dolara pozitive bez amortizacije. Bilo je mnogo problema, pritisaka, ali rudarstvo je specifična grana i u njega se mora i iznenada i iz iznenadnih razloga ulagati čak i za istu proizvodnju – naglasio je generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare koja se tradicionalno održava povodom Dana rudara.

Prema rečima Spaskovskog, u prvom polugođu uštede su dostizale skoro milion dolara mesečno, a štednja ostaje i dalje kao prioritetan zadatak, a mnogo prostora za smanjenje potrošnje i električne energije i ostalih repromaterijala nalazi se u tehničkim rešenjima.
– Ostalo nam je preispitivanje i regularno sagledavanje troškova radne snage. Počećemo od onoga što može da ponudi socijalni program koji finansira država. Posle toga moramo sagledati šta je to što tehnološki višak može doneti i koji su efekti plaćenih odsustva. Mada smo to sve već radili, moramo još jednom preispitati i inovirati. Kao što smo i dosad imali izuzetnu podršku Vlade, nadam se da ćemo je imati i za nastavak i ispravku sistemskih rešenja – kaže Spaskovski.

Kada je u pitanju UPPR RTB-a, još uvek se čeka potvrda Apelacionog suda ukoliko bude bilo žalbi poverilaca, objasnio je Spaskovski. Međutim, veliki procenat saglasnih poverilaca, čak oko 80 odsto, garantuje da čak i ako dođe do neke korekcije, ona ne može „oboriti“ izjašnjenje za UPPR ispod 51 odsto, koliko je i dovoljno za primenu tog modela, navodi prvi čovek RTB Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari