Spiskovi viška radne snage u najavi? 1

Za dobrovoljni odlazak iz kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija do prošlog petka, koji je bio poslednji rok za izjašnjavanje zaposlenih o socijalnom programu, prijavilo se, prema saznanjima Danasa, manje od 500 radnika.

Kako je prema proceni menadžmenta FCA Srbija u toj kompaniji, nakon najavljenog ukidanja jedne od tri proizvodne smene, prekobrojno oko 900 radnika, ostaje da se vidi da li će u kragujevačkoj fabrici ovih dana početi da prave spiskove tehnološkog viška. Poslovodstvo FCA Srbija do sredine sedmice bi, naime, trebalo da objavi zvaničnu informaciju o dvonedeljnom izjašnjavanju radnika o socijalnom programu, kojim su onima koji su, dobrovoljno ili, uz poziv i sugestiju da to učine, prihvatili da napuste radna mesta, ponuđene otpremnine koje, u zavisnosti od godina staža, iznose od 4.800 do 12.000 evra. Iako na prvi pogled deluju stimulativno i primamljivo, ove otpremnine su, prema oceni zaposlenih u Fijatovoj fabrici, pre jednokratna novčana pomoć no podrška radnicima koji su ostali bez posla do novog zaposlenja, pošto ozbiljnijih investicija, a time ni novih radnih mesta nema ni u Kragujevcu, ni u Srbiji, osim u najavama predstavnika vlasti.

U Sindikatu FCA Srbija našem listu su, krajem minule sedmice, neposredno po okončanju izjašnjavanja radnika o socijalnom programu, kazali da se „iskreno nadaju“ da menadžment neće početi da pravi spiskove tehnološkog viška. To je, ipak, s obzirom da se proizvodnja „fijata 500L“, zbog slabije prodaje, pre svega na američkom tržištu, od kraja avgusta smanjuje za trećinu, malo verovatno. Poslovodstvo i Sindikat FCA Srbija se nadaju da će tokom ove sedmice ponovo da se sretnu sa tehničkim premijerom i mandatarom za sastav nove srpske vlade Aleksandrom Vučićem, koji bi, prema ranijim najavama, trebalo da im prenese detalje sa nedavnog sastanka sa izvršnim direktorom Grupacije Fijat Krajsler za Evropu Alfredom Altavilom, koje nije saopštio javnosti. Upućeni, međutim, pretpostavljaju, ne bez osnova, reklo bi se, da Vučić nema šta novo da kaže Fijatovim sindikalcima. Činjenica je da, ni nakon mandatarove posete Torinu, proizvodnja još jednog modela u centru Šumadije, koji bi obezbedio veću uposlenost kapaciteta kragujevačke fabrike, nije u izgledu, barem ne u dogledno vreme. Jer da jeste, ne bi bilo otpuštanja radnika kako u FCA Srbija, tako i u kooperantskim firmama (Manjeti mareli, Džonson kontrol, Sidžit i PMC), u kojima je prekobrojno još oko 600 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari