Spoljnotrgovinska razmena Srbije za pet meseci ove godine 0,9 odsto veća nego u isto doba prošle 1Foto: Shutterstock/WR7

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar – maj ove godine bila je 27,86 milijardi evra što je za 0,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvezeno je robe u vrednosti od 12,15 milijardi evra što je 0,6 odsto više, a uvezeno robe u vrednosti od 15,70 milijardi evra, odnosno 1,2 procenata više nego u istom periodu prethodne godine.

Deficit je iznosio 3,54 miliarde evra što je bilo 3,3 više nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 77,4 odsto i bila je manja od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 77,9 procenata.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije činile su 60,3 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje sporazuma CEFTA, s kojima je ostvaren suficit u razmeni od 1,15 milijardi evra, jer je izvoz iznosio 1,76 milijardi evra, a uvoz 616,4 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 286,7 odsto.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama regiona: Crnom Gorom (izvoze se električna energija i lekovi za maloprodaju, a uvoze se najviše električna energija i sušeno meso), Bosnom i Hercegovinom (izvoze se najviše gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se električna energija i koks i polukoks od kamenog uglja) i Severnom Makedonijom (izvoz električne energije i električnih provodnika, a uvozi se najviše električna energija i katalizatori na nosaču).

Od ostalih zemalja ističe se i suficit s Rumunijom, Slovačkom, Švedskom, Hrvatskom, Bugarskom, Češkom, Albanijom.

Najveći deficit bio je u trgovini s Kinom zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova, a sledi deficit sa Turskom, Italijom, Nemačkom, Ruskom Federacijom, Mađarskom, Holandijom, Kazahstanom, Poljskom, Belgijom, Španijom, Slovenijom, Francuskom, Korejom, Švajcarskom.

U maju ove godine je iz Srbije izvezeno robe u vrednosti od 2,36 milijardi evra, 3,3 odsto manje nego u isto vreme lene, dok je uvoz iznosio 3,22 milijarde evra, odnosno 0,6 odsto više nego u maju 2023. godine, objavio je RZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari