Sporan Zakon o stanovanju

Ostavite komentar


  1. Samo me interesuje, može li Ustavni sud da deluje preventivno, tj. da oceni za neki propis još u fazi nacrta da je neustavan, a ne da se sačeka da se isti donese i da se po njemu postupa nekoliko godina i tek onda se ustanovi da je isti neustavan?????

  2. A da li ima dozvolu crkvena opština kada na svom posedu trenutno u selu Krušaru kod Ćuprije pored same crkve gradi jedan objekat(oko 50 kvadrata).Niti rađen pre 2015,niti ga ima na snimku a ne verujem da ima dozvolu.Rušili će se?

  3. Predlog zakona je otvoreno neprijateljski prema građanima, i bilo bi dobro da svako ode na sajt Skupštine Srbije, skine tekst predloga i sam se uveri do koje mere se njime narušava ustavno načelo nepovredivosti stana, koje glasi: (Član 40): "Stan je nepovrediv. Niko ne može bez pismene odluke suda ući u tuđi stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres. Držalac stana i druge prostorije ima pravo da sam ili preko svoga zastupnika i uz još dva punoletna svedoka prisustvuje pretresanju. Ako držalac stana ili njegov zastupnik nisu prisutni, pretresanje je dopušteno u prisustvu dva punoletna svedoka. Bez odluke suda, ulazak u tuđi stan ili druge prostorije, izuzetno i pretresanje bez prisustva svedoka, dozvoljeni su ako je to neophodno radi neposrednog lišenja slobode učinioca krivičnog dela ili otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu, na način predviđen zakonom."

  4. Od septembra meseca stanari zgrade u kojoj živim, pokušavaju da kod nadležnih organa JP Gradsko stambeno, opština, infostan dobiju validnu dokumentaciju kako bi se, za početak, registrovali kao Skupština stanara sa, među sobom, izabranim predsednikom. U beskrajnoj borbi sa birokratijom, bojim se da će izabrana osoba, odustati i da ćemo biti prinuđeni da svoje probleme delimo sa nametnutim i verovatno nezainteresovanim upravnikom, koga ćemo, pritom još morati i da platimo. Jedan od dokumenata koji mora da se priloži zarad evidentiranja Skupštine stanara u opštini, je Listing vlasnika nepokretnosti. Priznaje se samo onaj izdat od JP Gradsko stambeno i košta 150,. dinara po stanu, ali ne i onaj od Infostana koji možete da dobijete bez naknade. Pritom, ova dva listinga se, za jedan deo stanova ne podudaraju, ond. imena vršioca uplate naknade za troškove infostana, nisu indentična imenima na vlasničkoj dokumentaciji. Kako u zgradi od 35 stanova, u kojoj je 13 izdato podstanarima doći do pravih informacija o vlasnicima, a pritom ne angažovati poresku upravu ili komunalnu inspekciju i naravno, ljuto se zameriti vlasnicima koji, najčešće ne dolaze ni po stanarinu, već im se ona uplaćuje na račun? Da ne govorim o neispravnim vodo i elektro instalacijama u pojedinim izdatim stanovima, koji prete ugrožavanju svih stanara, a za koje vlasnici reaguju ignorisanjem.

  5. Diktator, kome se ne sme ime spomenuti, uvodi i svoju fašističku policiju koja će da vršlja po stanovima po potrebi. Kako da zastrašuje političke neistomišljenike tako i da unosi strah u narod po principu doktrine šoka kako bi obezbedio sebi što duže vlada metodom straha i potpunog medijskog mraka.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. avgust i 1. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.