Ugovor ili memorandum o strateškom partnerstvu italijanskog IVEKA i Zastave Kamiona, najverovatnije, neće biti potpisan u ponedeljak, 29. septembra, za kada je, u Beogradu i Kragujevcu, zakazana verifikacija sporazuma o zajedničkom ulaganju Fijata i države Srbije u Zastavu.

Iako je najavljivano da bi memorandum o partnerstvu IVEKA i Zastavine fabrike kamiona mogao da bude parafiran istovremeno sa potpisivanjem ugovora sa Fijatom, naš list saznaje da će se to, ipak, dogoditi nešto kasnije. „Sporazum sa IVEKO-om biće parafiran posle potpisivanja ugovora sa Fijatom“, tvrde za Danas u krugovima bliskim menadžmentu Fijata.

Italijanski IVEKO, zainteresovan je, da u Zastavi i Kragujevcu organizuje proizvodnju lakih i srednjih privrednih vozila i autobusa. Tehnička delegacija IVEKO-a sredinom prošle sedmice boravila je u Zastavi. Tom prilikom, stručnjaci IVEKO-a posetili su proizvodne pogone Zastave Kamiona, zatim ovdašnju fabriku Zastava rezervni delovi, kao i obližnje Kormansko polje, u kojem je Zastava, sredinom 80-ih prošloga veka, otkupila nekih 40 hektara građevinskog zemljišta, planirajući realizaciju tzv. „treće faze“ proizvodnje automobila u Kragujevcu. IVEKO je, kažu u Zastavi, uputio zahtev za ukupno 20 hektara zemljišta u Kormanskom polju, na 15 hektara tog zemljišta italijanska kompanija namerava da izgradi svoju fabriku u Kragujevcu, u kojoj bi u proizvodnji autobusa bilo angažovano do 1.600 radnika, dok je preostalih pet hektara namenjeno IVEKOVIM kooperantima, odnosno firmama za produkciju delova za ugradnju u kamione i autobuse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari