Sporne sve dosadašnje odluke 1

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ obavestio je danas nadležne i javnost da Socijalno ekonomski savet (SES) grada Kragujevca funkcioniše nelegalno punih 15 godina, odnosno od samog osnivanja, 2005. godine, pa su i sve odluke od tog perioda do danas nelegalne.

– Sumnje da je prilikom osnivanja grubo prekršen zakon, bile su, kako se pokazalo, potpuno osnovane. To je potvrdilo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, koje je po našem zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, odgovorilo da Opšte udruženje preduzetnika „Sloga“ i Asocijacija privatnih preduzetnika „Šumadija“, oba sa sedištem u Kragujevcu, koja u radu kragujevačkog SES-a učestvuju od samog njegovog osnivanja, „nisu u registar udruženja poslodavaca upisana u skladu sa Zakonom o radu, zbog čega nisu ispunjeni uslovi za utvrđivanje njihove reprezentativnosti“ – navodi se u današnjem saopštenju „Sloge“.

Dodaje se da taj sindikat, koji je na području Kragujevca reprezentativan od 1. novembra 2016. godine ne želi da daje legitimnost lokalnom SES-u i da više ne učestvuje u radu tog tela. Rukovodstvo „Sloge“ pozvalo je zainteresovane sindikate i udruženja koja ispunjavaju uslove za članstvo u SES-u da podrže njihovu inicijativu za gašenje postojećeg tela i da zajedno formiraju novi.

Predsedavajući kragujevačkog SES-a Jugoslav Ristić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je za Danas da mu je znano da to telo od osnivanja ne funkcioniše na zakonit način, ali tvrdi da to nije samo zbog sporne reprezentativnosti udruženja poslodavaca, što bi morali da reše je problem država i grad, već i „zbog toga što su od 2005. do 2015, u njegovom radu učestvovali sindikati koji u tom periodu nisu bili reprezentativni na nivou grada“, ali su zato za vlast bili podobni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari