Sprečavaju moguće poplave 1

Gradska uprava Pirotu u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije uređuje kanal Rogoz u Romskom naselju u Pirotu.

Za ovu godinu planirano je i uređenje još nekoliko kanala i vodotokova u Pirotu, u cilju sprečavanja mogućih poplava, najavljuju u Gradskoj upravi.

– Godinama smo imali veliki problem oko izlivanja kanala Rogoz u istoimeno naselje. Već deset godina intenzivno radimo na rešavanju ovog problema. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom i Kancelarijom za javna ulaganja, uredićemo ovaj kanal i sprečiti buduće poplave, kaže za Danas gradski većnik zadužen za mesne zajednice i koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Sreten Savov. On dodaje da će kanal Rogoz dužine 580 metara biti uređen ove godine.

– Radovi su obimni, vredni više od 20 miliona dinara, a finansira ih Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije. Dosad je urađeno više od 100 metara. Radićemo do Prisjanskog puta. Urađen je i projekat za potok Kavak koji se sa kanalom Rogoz uliva u reku Bistricu, pritoku Nišave. Završetkom uređenja ovog kanala u Romskom naselju, potoka Kavak i reke Bistrice, biće sprečena opasnost od poplava u ovom delu grada, kaže Savov. Uz redovno održavanje kanala, planirano je i uređenje nekoliko vodotokova u Pirotu.

– Uređenje korita reke Bistrice koja se uliva u Nišavu je veoma obiman posao koji će se raditi narednih 4-5 godina. Sve ovo radimo sa ciljem da se smanje rizici od poplava, kaže Savov. Prema njegovim rečima, do kraja građevinske sezone planira se uređenje Kosturske reke u dužini od 150 metara, kanala u selu Poljska Ržana i kanala Kavak.

– Uređenje kanala Rogoz je pravi priprem rešavanja problema građana. Ovo je primer dobre prakse. Neposrednim razgovorima sa građanima i predsednicima mesnih zajednica imamo jasan uvid u gotovo dnevne probleme građana. Pozivamo ih da i oni učestvuju u rešavanje problema i zasad uspevamo da mnoge od njih, u skladu sa mogućnostima u budžetu i rešimo, kaže Savov.

Za održavanje 2,8 miliona dinara

– Uz redovno održavanje kanala, planirano je i uređenje nekoliko vodotokova. Radovi na uređenju kanala se finansiraju iz gradskog budžeta. Za redovno održavanje kanala i vodotokova izdvojeno je 2,8 miliona dinara, kaže Savov i naglašava da je saradnja sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima dobra i da se nada se da će uz njihovu finansijsku pomoć biti rešeni i drugi infrastrukturni problemi u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari