SRBATOM: Neodgovorno zastrašivati javnost uvozom radioaktivnog otpada 1Foto: Pixabay/Distel2610

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) saopštio je danas da je neodgovorno zastrašivati javnost neosnovanim argumentima u pogledu uvoza radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla.

U saopštenju se ukazuje da je Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti

zabranjen uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla na teritoriju Srbije, dok Krivični zakonik prepoznaje krivična dela koja se odnose na protivpravno unošenje radioaktivnih materija u zemlju i propisuje kaznene odredbe u obliku zatvorskih i novčanih kazni.

Srbija je zemlja potpisnica Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, koja između ostalog prepoznaje i ističe pravo svake države da zabrani uvoz na svoju teritoriju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada stranog porekla.

Zemlje potpisnice, koje imaju potrebe za skladištenjem radioaktivnog otpada ili istrošenog nuklearnog goriva, u obavezi su da izgrade odgovarajuću infrastrukturu i poseduju odgovarajuće tehničke kapacitete u skladu sa međunarodnim kriterijumima i standardima, kako bi obezbedile da pojedinci, stanovništvo ili životna sredina budu adekvatno zaštićeni od potencijalnih radijacionih rizika, dodaje SRBATOM.

Direktorat ukazuje da Srbija, pored pravno-administrativnih mehanizama koji zabranjuju uvoz i skladištenje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla, ne poseduje ni tehničke, ni infrastrukturne kapacitete za skladištenje isluženog goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari