Srbija 47. država sveta po inovativnosti (MAPA)

Ostavite komentar


  1. re. Srbija 47. država sveta po inovativnosti (MAPA)

    Mora da je zbog inovativnog štrajka glađu vlasti protiv opozicije.

  2. Zastrašujuće je koliko su ovi podaci neistiniti!!! Odete na sajt Zavoda za intelektualnu svojinu i vidite da je broj prijava patenata u poslednjih šest godia drastično opao. Još bolje bi bilo kada bi moglo da se ustanovi koliki je procenat tih patenata primenjen u proizvodnji. Takođe, još jedna negativna tendencija je povećavanja procentualnog udela stranih patenata u odnosu na naše pa se može zaključiti da je danas Srbija država sa mizernim brojem pronalazača. Možda su naši pronalazači pobegli u Ameriku kao Tesla i Pupin nekad davno, ali je tužno da rade za velike strane kompanije. Pronalazaštvo u Srbiji je devastirano i ogleda se brojem tekstova na portalima ili brojem minuta u informativnim emisijama. NEMA PRIČA O PRONALAZAČIMA, nema snažne institucionalne podrške jer zaštita jednog patenta u EU košta oko 10 hiljada evra i to bez usluga patentnog advokata. Taj novac u Srbiji mogu da izdvoje samo dileri droge ili tajkuni koje to uopšte ne zanima, nego se bave trgovinom. A to što je Blumberg izmislio silne kategorije, ne bi li stvorio ružičastu sliku e to je već ogroman problem.

  3. Ne bih rekao da Srbi uop[te razumeju pojam inovativnosti. Ovaj narod se slepo drži okorelih navika i svaku promenu smatra nepoželjnom.Kaskamo za savremenim svetom bar pedeset godina.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.