Srbija bliže vrhu nego začelju Evrope po visini inflacije 1foto FoNet Milica Vučković

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je, gostujući juče na RTS-u da nismo došli do dvocifrene inflacije i da se Srbija u toj kategoriji nalazi na začelju Evrope, nakon što je prekjuče Zavod za statistiku objavio da je međugodišnja inflacija u martu iznosila 9,1 odsto.

„Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost već rad. Mi smo odbrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće. Od 2017. do 2019. Srbija je kupovala pet milijardi evra što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo 1,45 milijardi evra i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali. Onda kada su se spojile tri krize, nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini, imamo čime da održimo relativnu stabilnost kursa“, naglasila je Tabakovićeva.
Istina, poslednja dva meseca inflacija u Srbiji raste sporije nego u evropskim zemljama, pa više nismo pri samom vrhu, ali smo još daleko od začelja.
Prema nekompletnim (nisu objavljeni podaci za sve zemlje EU) podacima evrostata najveću inflaciju u EU u martu imale su Litvanija 15,6 odsto i Estonija 14,8 odsto. Dvocifrenu inflaciju imale su i Češka 12,7 odsto, Letonija 11,2 odsto i Holandija 11,9 odsto, kao i Poljska 10,9 odsto.
S druge strane, 12 zemalja EU je prema preliminiranim podacima evrostata imalo inflaciju u martu manju od Srbije. Najmanji međugodišnji rast potrošačkih cena imala je Malta 4,6 odsto, Francuska 5,1 odsto, Portugal 5,5 odsto, Finska 5,6 odsto, Slovenija šest odsto…
Ukupno 12 zemalja imalo je u martu manju inflaciju, a sedam veću od Srbije.
Gledajući mesečni rast inflacije, sa 0,8 odsto nalazimo se među zemljama sa najmanjim rastom iza Slovenije u kojoj su se cene smanjile u odnosu na februar za 0,4 odsto i Belgije sa 0,7 odsto. Najveći mesečni rast cena od 4,7 odsto zabeležen je u Španiji.

Prema njenim rečima, slična nama je Mađarska, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu inflaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari