I oni koji smatraju da bez kralja ne valja, možda će biti zadovoljni: ako malo ovih poslednjih meseci prošetate Srbijom videćete da na njenom tržištu naftnih derivata izrasta prava domaća kneževina. Svuda su posejane benzinske pumpe Knez petrol od čijeg se sjaja i novine više ne vidi gotovo niko drugi.

Uvidom u registre Agencije za privredne registre saznaćete da se radi o mreži u domaćem porodičnom vlasništvu čiji nastanak tokom poslednjih godinu, godinu i po dana možete lepo pratiti iz meseca u mesec. Tokom tog perioda Knez petrol je otvorio ogranke u tridesetak mesta po Srbiji: Zlatibor, Vrnjačka Banja, Subotica, Leskovac, Sremski Karlovci, Novi Sad, Kraljevo, Bor , Kruševac… Poznavaoci naftnog biznisa tvrde da mu je to pošlo za rukom uglavnom preuzimanjem manjih lokalnih pumpi a na osnovu dugova.

Firmom rukovode Sava i Srđan Knežević. Mada neki sagovornici Danasa iz energetskog biznisa tvrde da se radi o firmi iz Surčina, na cisternama Knez petrola se može kao sedište firme pročitati Batajnica, dakle predgrađe Beograda koje je iz sela izraslo u ozbiljno naselje.

U Udruženju za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije naravno znaju za firmu koja ne može da se ne zapazi, ali nemaju podataka o tome koji deo tržišta naftnih derivata Knez petrol trenutno podmiruje, što se menja iz dana u dan. Takvi podaci se nigde ne slivaju, a i to su interni podaci kompanije koliki joj je promet“, kaže Ljubinko Savić iz tog udruženja i dodaje da se radi o jednom od najvećih kupaca Naftne industrije Srbije i jednom od ozbiljnijih uvoznika.

Prema zvaničnim podacima firma Knez petrol je od 2010. do 2012. godine utrostručila broj zaposlenih sa 121 na 364, a promet joj je više nego udvostručen sa 18,8 milijardi dinara na 40,3 milijarde.

– Ima tu mrežu pumpi koje brendira po svom imenu, a vidim brendira i maziva koja prodaje na svojim punktovima. Prilično je dobar i konkurentan u maloprodaji, ali dosta toga prodaje i veletrgovinama, kaže Savić.

A neki od učesnika u naftnom biznisu tvrde da Knez petrol nižom cenom konkuriše čak i Naftnoj industriji Srbije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari