Goran Vesićfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Zajedničko pismo Evropskoj komisiji o pruzi Beograd – Bar su danas u Beogradu potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević.

Pismo je o tome da će te dve države zajednički od Evropske komisije tražiti novac iz dodatnog fonda EU za razvoj Zapadnog Balkana za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, rekao je Vesić posle sastanka s ministarkom Vukićević i potpredsednikom Vlade Crne Gore Milunom Zogovićem, navelo je Ministarstvo.

Vesić je naglasio da je veoma važno da Srbija i Crna Gora sarađuju na infrastrukturnim projektima i nastupaju zajedno da bi pokazale da im je to prioritet.

„Mi želimo da se kroz Plan rasta Zapadnog Balkana finansira pruga između Beograda i Bara. Za nas u Srbiji to je najprioritetnija pruga. Posle toga dolazi pruga između Brestovca i Preševa, do Skoplja“, kazao je Vesić.

Vesić je s predstavnicima Crne Gore razgovarao i o završetku izgradnje auto-puta ka Crnoj Gori, da se i tu zajednički nastupi i pokuša se da se nađe partner koji bi gradio 108 kilometara kroz Srbiju i 50 kilometara kroz Crnu Goru. Rekao je da se tako radi s Vladom Severne Makedonije za železničku prugu.

Na sastanku su razgovarali i o tome kako da se izmeni osnivački akt zajedničke Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (Serbia And Montenegro Air Traffic Services – SMATSA).

Vesić je rekao da je Srbija i za nastavak saradnje u vezi sa zajedničkim graničnim prelazima s Crnom Gorom da bi se skratilo vreme čekanja.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zogović je ocenio da je sastanak bio uspešan, o kapitalnim projektima, radi razvitka ekonomija i obe zemlje.

Ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević je istakla da je današnji sastanak bio prvi takav i da će ih biti još.

„Nadam se da će se naša saradnja intenzivirati i da će odnosi vlade Crne Gore i Srbije biti sve bolji“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari