Srbija i Izrael potpisali deklaraciju o saradnji u oblasti tehnologije 1foto: Boban Ristić/PKS

Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i direktor Direkcije za međunarodnu saradnju Uprave za inovacije Izraela Šlomi Кofman potpisali su danas Zajedničku deklaraciju u oblasti tehnoloških inovacija.

Deklaracijom, koja je potpisana u prisustvu predsednika Srbije i Izraela Aleksandra Vučića i Isaka Hercoga, je otvoren put za zajedničku promociju biotehnoloških kapaciteta dve zemlje i međusobnu saradnju na pripremi propisa, koji će ubrzati inovacije u toj oblasti, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE).

Saradnja je uspostavljena uz podršku Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

U saopštenju se podseća da su Centri za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije i Izraela uspostavili su saradnju 2022. godine na razmeni znanja u oblasti tehnoloških inovacija.

„Deklaracija će značajno unaprediti ukupni bilateralni razvoj u različitim tehnološkim oblastima između Srbije i Izraela“, kazao je Jovanović i dodao da Kancelarija ITE posvećuje posebnu pažnju unapređenju i izgradnji digitalne inovacione infrastrukture kao osnove za razvoj inovacionog ekosistema.

Jovanović je podsetio da je u toku izgradnja Inovacionog distrikta u Кragujevcu u kojem će biti uspostavljeni zasebni prostori za IT biznis inkubatore, startapove, prostor za primenu veštačke inteligencije i razvoj robotike, kao i centar za promociju nauke i digitalizacije.

Dodao je da su Кancelarija ITE i njen Centar za četvrtu industrijsku revoluciju odgovorni za uspostavljanje i vođenje registra koji sadrži genetičke, biomedicinske i druge podatke od značaja za istraživanja i razvoj u oblasti biotehnologije, bioinformatike, bioekonomije, genetike i medicine.

Vlada Srbije je, kako se podseća, saradnju sa WEF-om ostvarila 2022. godine, kada je osnovala Centar za četvrtu industrijsku revoluciju koji radi pod okriljem ITE.

Centar koordinira različite projekte iz oblasti digitalizacije zdravstva i biotehnologije u cilju poboljšavanja razvoja, testiranja i usavršavanja novih tehnologija za dobrobit društva, uz primenu veštačke inteligencije.

Najavljeno je da će u oktobru biti treća Međunarodna konferencija „Veštačka inteligencija u službi života: Budućnost biotehnologije“ u Beogradu, koja će okupiti svetske stručnjake u oblasti biotehnologije i veštačke inteligencije, a govornici i kompanije iz Izraela će biti gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari