Srbija još nije platila 40 miliona dolara Mitilineosu 1

Srbija još uvek nije isplatila 40 miliona dolara grčkoj kompaniji Mitilineos, nekadašnjem partneru RTB Bor, koji je dobio spor protiv države pred Arbitražnim sudom u avgustu ove godine, a kada će to učiniti, nije moguće saznati pošto iz svih državnih institucija stiže isti odgovor „Nismo nadležni“.

Kada je početkom septembra Danas pitao Ministarstvo privrede kada će Srbija platiti novac dosuđen presudom, rečeno nam je da se za odgovor obratimo kabinetu premijerke. Tamo su nam pak kazali da pitanja uputimo ministarstvima pravde i privrede. Iz Ministarstva pravde juče u petak nam je poručeno da oni nisu zaduženi za isplatu ovog potraživanja te da pitamo Državno pravobranilaštvo. Od ove institucije na kraju dobili smo identičan odgovor – nismo nadležni.

Kompanija Mitilineos pokrenula je protiv Srbije spor pred Arbitražnim sudom 2013. godine, a u avgustu ove godine donesena je obavezujuća presuda da država mora Grcima da isplati 40 miliona dolara. Grčki gigant sarađivao je sa RTB Bor koji je ostao dužan Mitilineosu 4.000 tona koncentrata prerađenog u katode, kao i 19 miliona dolara na ime zajma. Grci su svoj dug pokušali da naplate, ali u tome nisu uspeli jer je Bor u međuvremenu ušao u restrukturiranje te postao zaštićen od poverilaca. Mitilineos je na kraju tužio Srbiju tvrdeći da je država, produžavajući restrukturiranje Bora, sprečila grčku firmu da naplati svoja potraživanja, što je Arbitražni sud uvažio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari