Srbija je manje konkurentna od članica Evropske unije, ali i od ostalih kandidata za EU, i treba da sprovede sveobuhvatne reforme kako bi unapredila poslovnu klimu, digitalnu agendu i obrazovanje kao osnove za „pametan“ rast.

Pored toga, prioritet Srbije u jačanju konkurentnosti biće izgradnja institucionalnih kapaciteta, navodi se u izveštaju o evropskoj konkurentnosti za 2014. Svetskog ekonomskog foruma (SEF), preneo je Euraktiv Srbija. Analitičari Foruma ocenjuju da Srbija mora mnogo toga da uradi kako bi popravila stanje na nefleksibilnom tržištu rada čije su karakteristike neusklađenost između produktivnosti i plata, slabe veze poslodavca i radnika i visoka stopa nezaposlenosti mladih. Srbija je za ukupnu konkurentnost u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma dobila ocenu 3,46, od mogućih sedam.

Gledano po kriterijumima za ocenu, Srbija ima nešto više od 3,46 za inkluzivan rast, socijalnu inkluziju, održiv rast i ekološku održivost, a manje od toga za tržište rada i zaposlenost, „pametan“ rast, okruženje za poslovanje i kod inovacija. Među zemljama kandidatima za EU najbolje je plasiran Island sa 5,15 poena, a slede Crna Gora sa 4,07 poena, Turska sa 3,83 i Makedonija sa 3,62.

Prosek na nivou 28 članica EU je 4,56 poena, pri čemu najkonkurentnija Finska ima 5,70, a najmanje konkurentna Rumunija 3,64, pokazao je izveštaj „Izgradnja konkurentnije Evrope“ Svetskog ekonomskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari