Srbija je pala sa 91. na 94. mesto liste koja pokazuje uslove poslovanja u 181 državi, navodi se u Izveštaju Me|unarodne finansijske korporacije (IFC) i Svetske banke o poslovanju u 2009. Lider u reformama koje olakšavaju poslovanje je Azerbejdžan, koji je skočio sa 97. na 33. mesto liste, dok je treću godinu za redom Singapur država sa najboljim uslovma za poslovanje, navodi se u tom dokumentu

Srbija je pala sa 91. na 94. mesto liste koja pokazuje uslove poslovanja u 181 državi, navodi se u Izveštaju Me|unarodne finansijske korporacije (IFC) i Svetske banke o poslovanju u 2009. Lider u reformama koje olakšavaju poslovanje je Azerbejdžan, koji je skočio sa 97. na 33. mesto liste, dok je treću godinu za redom Singapur država sa najboljim uslovma za poslovanje, navodi se u tom dokumentu. Države su u Izveštaju o poslovanju rangirane prema 10 pokazatelja iz oblasti poslovne regulative koji prate vreme i troškove ispunjenja administrativnih zahteva prilikom pokretanja poslovanja, rada, trgovanja, oporezivanja i zatvaranja preduzeća.

Najbolji plasman Srbije je 28. mesto prema kriterijumu koji meri lakoću mogućnosti dobijanja kredita za kompanije, dok je najgore pozicionirana u brzini i proceduri dobijanja gra|evinskih dozvola, gde je 171. na listi.

U saopštenju IFC, navodi se da je usled kašnjenja u rešavanju predmeta u Beogradu, vreme potrebno za dobijanje dozvole za izgradnju produženo za 75 dana. Iako je skliznula na listi, Srbija za 20 mesta popravila poziciju u oblasti uknjiženja imovine pošto je porez na prenos apsolutnih prava smanjen sa pet na 2,5 odsto vrednosti nekretnine, a ukupni troškovi uknjižbe sniženi sa 5,37 na 2,85 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari