Srbija ne sme da stane, struja ne sme da nestane 1Foto: Couleur / Pixabay

U petak, 21. juna imali smo situaciju koja nije do sada viđena na Balkanu ili barem ne skoro, a to je da su četiri zemlje istovremeno ostale bez napajanja električnom energijom. Ipak, struja u Srbiji nije nestajala, iako je povezana na isti sistem.

Gotovo cele Crna Gora i Bosna i Hercegovina ostale su bez struje, dok su u Hrvatskoj i Albaniji samo delovi zemlje bili pogođeni.

Iako od petka medijima kruže razne spekulacije, uzrok ovog kraha sistema još uvek nije poznat i najverovatnije neće biti dok se ne sprovede međunarodna istraga koja bi trebalo da odgovori na to pitanje.

Kako različiti izvori navode, ceo problem krenuo je iz Crne Gore, a potom se nastavio u Albaniji. Naime, pominje se da su dva dalekovoda, u ove dve zemlje, za kratko vreme ispala iz pogona.

Lančana reakcija zatim se dogodila jer su sve zemlje priključene na jedinstveni elektroenergetski sistem Evrope.

Većina stručnjaka i zvaničnika pretpostavljaju da su glavni razlozi za ovako nešto visoke temperature i preopterećenje mreže.

Ipak, za razliku od ove četiri zemlje, Srbija nije imala problema sa snabdevanjem električnom energijom.

Ovde se, takođe, otvara pitanje da li je to splet okolnosti ili, kao što je rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, rezultat odgovorne vlasti koja je prepoznala važnost ulaganja u ovaj sektor.

Srbija ne sme da stane, struja ne sme da nestane 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Pohvalila se i da je u Srbiji od 2015. godine počeo snažan talas ulaganja u naš energetski sektor u celini.

Ona je poručila da je dosta lakše biti ministar energetike kada imate predsednika koji razume važnost stabilnosti energetskog sistema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ovoga puta se uključio u rešavanje problema, koji Srbije izgleda nije ni imala.

On je poručio da struja ne sme da nestane i pozvao radnike iz tog sektora da ne idu kućama dok situacija ne bude pod kontrolom. Pored toga, Vučić je sazvao i sastanka sa ministarkom i ljudima iz energetskog sektora.

Dakle, iako Srbija nije imala problem sa snabdevanjem strujom, stanje pripravnosti je bilo visoko. Državni zvaničnici su trenutak iskoristili za likovanje, kao i pojedini mediji koji su iskoristili mrak u regionu za svoje šaljive naslove i naslađivanje.

Međutim, pojedini ljudi iz struke smatraju da do havarije u Srbiji nije došlo, iako je naš sistem povezan sa svim drugima u regionu, pre zbog toga što su takvi bili tokovi snaga u mreži, odnosno smerovi u kojima teče struja i prenosi se snaga, a ne zbog toga što je naš sistem otporniji na takve stvari.

Dakle, postavlja se logično pitanje da li postoji opravdan razlog za likovanje ili smo samo imali sreće, koja se sada koristi za slanje političkih poruka, pre svega, biračkom telu u našoj zemlji.

Iako smo zadržali struju, čini se da je ipak mrak u Srbiji, pre svega onaj informativni.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari