Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina

Nemačka je odlučila da potpuno postupno potpuno zatvori sve svoje termoelektrane u narednih deceniju i po, dok naša zemlja tako nešto nema ni u vidiku

Ostavite komentar


  1. Na ugalj, smrad, smog i cadj, na blato, svinjska govna i ostali ljudski otpad u kolicini od oko 700.000 zagadjivaca ljudskog prostora.

  2. Strasno je da Neko Dana’s tvrdi da ne postoji drugi efikasniji I bolji sistem of uglja u Srbijici.Naucite vec jednom STA je to „slovenacki Sterling“. ❣️

    1. Ko da nauči? Pa nisu oni džabe završili Megatrend a sada još i treba da uči.

  3. Zašto niko ne razmatra geotermalne elektrane na jugu Srbije koje bi po karakteristikama mogle da zamene termoelektrane? Nedavno je u Hrvatskoj puštena u rad prva geotermalna elektrana snage 16 MW. Zašto tako nešto nije moguće i kod nas? Nema deponija pepela, sumpora, čestica i ostalih otrova koji sada udišemo. Samo vodena para i neiscrpan izvor energije.

  4. Evo, npr Japan koristi nuklearke, pa opa, Fukišima incident. Kladim se da bi se rado menjali za ugalj…

  5. Neshvatljivo je koliko malo ovi komentatori ynaju šta se STVARNO događau svestskoj energetici poslednjih godina, rekao bih slobodno REVOLUCIJA! Ono što je juče izgledalo kao buncanje ekologa, danas je realnost. Samo par činjenica:
    – U poslednjih godinu dana, korišćenje uglja za proizvodnju struje u SAD je opalo za 40%!
    – Veliki vetroparkovi su pojeftinili za 40%, a solarne elentrane za 80%
    – Danas je glavna konkurencija u gadnji novih elektrana između gasa, vetra i solarnih elektrana, kako zbog ekologije, tako i zbog ISPLATIVOSTI ulaganja!
    – Cena u svetu prozvodnje struje u klasičnim elektranama je oko 40$/MWh, a već sada ovih drugih oko 50$/MWh, sa tendencijom ubrzanog pada troškova, i to samo za već postojeće termoelektrane, o gradnji novih se ne razmišlja!
    Usred svega ovoga, mi ovde trtljamo o uglju za sledećih 25 godina! Ko ne razume štetu od termoelektrana, neka pogleda slike okoline Pljevlja gde se nalaze planine ostataka iz termoelektrane! Ko će to i kada da počisti ili skloni, obezedi od zagađenja i po kojoj ceni?
    Zato, molim sve nadležne ZABORAVITE ugalj, bez obzira na rezerve, i okrenite se potpuno ekološki zdravijim rešenjima, koja su već danas jednaka po ceni!

  6. Takođe prema podacima iz te godine kada je reč o emisiji praškastih materijala najviše zagađuje elektrana Kosovo B ( Republika Kosovës) !

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.