Srbija privlači 63 odsto stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana 1Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Tokiju sa rukovodstvom Keindarena, japanske poslovne federacije i predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom o poslovnom ambijentu u Srbiji i potencijalima za investiranje u energetski sektor.

„Politička i ekonomska stabilnost, dobar geografski položaj i stalno unapređenje poslovnog ambijenta, između ostalog, učinili su da investitori prepoznaju Srbiju kao značajnu investicionu destinaciju u Evropi“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da o ambijentu za ulaganje govori povećanje priliva stranih direktnih investicija na 4,4 milijarde evra u prethodnoj godini i da Srbija privlači 63 odsto ukupnih stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana.

„Imamo visokokvalifikovan kadar i talente, velike evropske kompanije izvoze iz naše zemlje ‘srpsko znanje’ utkano u najmodernija tehnološka rešenja koja se razvijaju u Srbiji i to je investiciono okruženje kojem težimo“, rekla je Đedović Handanović.

Imajući u vidu izazove energetske tranzicije, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i diversifikacijom izvora snabdevanja energentima, pripremljena je lista prioritetnih projekata ukupne vrednosti 15 milijardi evra.

„Realizacija ovih projekata treba da omogući veću energetsku nezavisnost i sigurnost snabdevanja, koje je osnova za nastavak privrednog rasta. Naši prioriteti uključuju izgradnju reverzibilnih hidroelektrana koje su značajne zbog pouzdanosti snabdevanja i skladištenja energije, solarnih elektrana, vetroelektrana, i značajna ulaganja u energetsku efikasnost“, rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari