Turistička organizacija Srbije prvi put će predstaviti našu zemlju kao potencijalnu destinaciju Fincima, na međunarodnom sajmu turizma u Helsinkiju, koji počinje danas i traje do nedelje. TOS će, između ostalog, predstaviti ture vezane za kulturu, kratke odmore u gradovima, aktivni odmor u prirodi u kombinaciji sa seoskim turizmom, ali i naše poznate, pre svega, muzičke manifestacije.


Ovo će biti prilika za radnike u domaćoj industriji turizma da predstave Srbiju i tako donekle poprave stanje u turizmu, jer je prema podacima IZIT-a u prvih deset meseci prošle godine ostvareno 5,7 miliona noćenja, što je za 2,9 odsto manje nego u istom periodu 2011. Iako je to rezultat pre svega pada kupovne moći domaćih turista, sajmovi poput ovog mogli bi da budu prilika da Srbija postane prepoznatljivija destinacija evropskim turistima nego što je sad.

Trenutno, svaki treći turista koji dođe u Srbiju je iz neke od bivših jugoslovenskiih republika. Najviše je prošle godine bilo gostiju iz BiH – 130.959, potom iz Crne Gore 114.549, Slovenije 94.190 i Hrvatske 77.746. Najbrojniji strani turisti van granica bivše SFRJ su Italijani, kojih je za prvih deset meseci 2012. u Srbiji bilo 125.055, nemačkih turista je bilo 91.125 dok je iz Rusije došlo 79.112 gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari