Nemačke firme koje rade u Srbiji šalju pozitivne signale drugim investitorima i tvrde da je naša zemlja dobra investiciona destinacija, saopštila je juče Delegacija nemačke privrede u Srbiji na osnovu istraživanja sprovedenog među članicama tog udruženja. Najubedljiviji je deo ankete u kome je na pitanje da li bi opet investirali u Srbiji, čak 88 odsto članica odgovorilo potvrdno, čime je se naša zemlja ponovo svrstava u top-listu najomiljenijih investicionih destinacija.

Ona je odmah iza članica EU, Estonije, Poljske i Litvanije, a nalazi se i čak ubedljivo ispred, za nemačku privredu tradicionalno važnih tržišta, kao što su Češka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

Zanimljivo je i da 37 odsto preduzeća koja su obuhvaćena anketom, planiraju povećanje svojih investicija, dok 39 odsto kao najvažniji cilj ističe povećanje broja zaposlenih. „Pozitivno su ocenjeni radni kadrovi i tržište rada: kvalifikacija i motivacija radnika, njihovo ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih radnika kao i troškovi rada ocenjeni su kao dobri“, navodi se u saopštenju Delegacije.

Nemački privrednici, međutim, ne zatvaraju oči ni pred teškoćama, i tvrde da bi prioritet države trebalo da bude rešavanje pitanja neefikasnosti javne uprave, komplikovane birokratije, nedovoljne borbe protiv korupcije i kriminala kao i uspostavljanje pune pravne sigurnosti. Još su negativnije procene opšte privredne situacije u zemlji, koju 79 odsto anketiranih ocenjuju je kao lošu a samo 21 odsto ima pozitivna očekivanja za ovu godinu.

Prema rečima Ronalda Seligera, predsednika Nemačko-srpskog privrednog udruženja i generalnog direktora Hemofarma, prošle godine Nemačka je bila najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, a trgovinski bilans dve zemlje ponovo je dostigao 2,5 milijardi evra, što je nivo pre izbijanja ekonomske krize.

„Iz ankete se može izvući zaključak da dalje investicije i uspostavljanje novih poslovnih odnosa na relaciji dve zemlje zavisi, u mnogome, od daljeg opšteg poboljšanja uslova poslovanja: neophodna je snažnija borba protiv kriminala i korupcije, državna uprava mora da bude efikasnija, procedure jasnije i pojednostavljene. Pomenuti faktori i poboljšana pravna sigurnost preduslovi su za pridobijanje novih nemačkih investitora u Srbiji, naročito među malim i srednjim preduzećima“, ističe Seliger. Izvršni direktor tog udruženja i direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit tvrdi da privrednici iz tih asocijacija „većinom podržavaju integraciju Srbije u Evropsku uniju, od koje očekuju nove impulse za povećanje trgovine i investicija, kao i unapređenje nemačko-srpskih ekonomskih odnosa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari