Srbija u Republiku Srpsku investirala više od 1,1 milijardu evra 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO PRIVREDE SRBIJE/GORAN ZLATKOVIĆ)

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je danas u Banjaluci da je vrednost dosadašnjih investicija Srbije u RS oko 2,2 milijarde konvertibilnih maraka (više od 1,1 milijardu evra).

Mitrović je posle sastanka sa ministarkom privrede Srbije Adrijanom Mesarović naglasio da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske i da postoje „odlični i bratski odnosi srpskog naroda sa obe strane Drine“.

„Mi smo jedan narod i želimo jedni drugima pomoći u rešavanju aktuelnih problema i unapređenju ekonomskog razvoja naših zemalja“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, i ovim sastankom pokazuje se konkretno nastojanje da se realizuje ono što je predviđeno Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama i definisano na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Ministarka Mesarović je rekla da je cilj Srbije unapređenje međusobne ekonomske saradnje u svim aspektima kako bi se doprinelo razvoju investicionih aktivnosti u obe zemlje.

Dodala je da postoji značajan prostor za dodatnu saradnju, doprinos privrednom spajanju i otvaranju proizvodnih pogodna u dve zemlje.

„Ta saradnja biće intenzivna i čvrsta, jer okupljeni možemo da idemo ka istom cilju i budućnosti… Nastavićemo zajedno da razvijamo naše zemlje složni i ujedinjeni, te povezani bratskom ljubavlju“, rekla je Mesarović.

Ona se danas sastala i sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

U poseti Banjaluci danas je privredna delegacija Srbije, koju čine predstavnici 36 kompanija.

Delegacija iz Srbije sutra će posetiti opštinu Drvar u Federaciji BiH, većinski naseljenu srpskim povratničkim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari