Srpska strana će čekati okvirno do 15. avgusta da Makedonija ukine uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije, a ako do toga ne dođe, razmotrićemo kontramere koje bi mogle da budu preduzete kako bi se zaštitili domaći proizvođači – kaže za Danas Bojana Todorović, pomoćnica ministra trgovine Srbije.


– Kao što je poznato sve zemlje CEFTA su zauzele stav da Makedonija mora da ukine tu meru koja je u potpunoj suprotnosti sa sporazumom. Istini za volju, Skoplju nije dat bilo kakav formalni termin u kome bi uredba morala da bude povučena, ali s obzirom da je odluka donesena pre mesec dana, kolokvijalno se očekuje da bi Makedonija uredbu trebalo da ukine do 15. avgusta. Sačekaćemo da vidimo da li će do toga i doći i do tada definitivno ništa nećemo preduzimati. U slučaju da uredba ne bude povučena, konsultovaćemo se sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede. Naime, s obzirom da je reč o poljoprivrednim proizvodima, resorno ministarstvo je nadležno da odredi koje bi mere trebalo preuzeti po principu reciprociteta. Nakon toga naše ministarstvo će moći da adekvatno reaguje na osnovu onog što bude odlučeno, naravno. Prateći makedonsku štampu nisam primetila da se bar zasad Skoplje sprema da ukine uredbu, kako je dogovoreno, međutim ipak treba sačekati do 15. avgusta da bi se definitivno znalo da li će uredba do tada biti ukinuta ili ne – ističe Bojana Todorović.

Ona je dodala da će u slučaju da Makedonija ne ispoštuje odluku o ukidanju uredbe, Ministarstvo trgovine ponovo pokrenuti to pitanje pred CEFTA.

Udruženje mlinara i pekara „Žitovojvodina“ upozorilo je da zbog toga što Makedonija još uvek nije ukinula uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije izvoznici tih proizvoda trpe velike štete i pozvalo je ministra trgovine Rasima Ljajića da hitno preduzme odgovarajuće mere prema Skoplju kako bi se problem što pre rešio. U Udruženju „Žitovojvodina“ smatraju da srpska strana u razgovorima sa Skopljem nije bila ravnopravna upravo zato što odmah nije uvela mere reciprociteta prema Makedoniji.

Podsećanja radi, mera kojom je makedonska vlada ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije stupila je na snagu 1. jula, ali je nakon sastanka sa ministrom trgovine Srbije Rasimom Ljajićem 10. jula pristala da pokrene proceduru za izmenu te uredbe. Mera koju je donela vlada Makedonije predviđa da su za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici u obavezi da kupe tri kilograma domaće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari