Srbija za pet meseci ove godine imala deficit budžeta od 8,1 milijardu dinara 1Foto: Shutterstock/Djalek

Srbija je u periodu januar – maj ove godine imala deficit republičkog budžeta „u iznosu od 8,1 milijarde dinara, što je bolje od budžetskog plana za 81,5 milijardi dinara, jer je deficit planiran u iznosu od 89,6 milijardi dinara“, objavilo je danas Ministarstvo finanasija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 849,4 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 857,5 mlilijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

U maju je ostvaren suficit od 21,4 milijarde dinara.

Tokom maja naplaćeni su prihodi u iznosu od 180,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 163,2 milijarde dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 73,4 milijarde dinara i akciza u iznosu od 43 milijarde dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 16 milijardi dinara, a priliv donacija u maju iznosio je 1,4 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 159,2 milijarde dinara.

Rashodi za zaposlene su u maju iznosili 39,5 milijardi dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 25,8 milijardi dinara, kapitalni izdaci 20 milijardi dinara, a otplata kamata 17,6 milijardi dinara.

Na nivou sektora države u prvih pet meseca je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 1,5 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 89,1 milijardu dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari