SRCE: Nestvarno da su Apoteke Beograd u finansijskoj dubiozi 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Predsednik Odbora za zdravstvo stranke Srbija centar (Srce) Dragan Delić ocenio je danas da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da ne razume razloge urušavanje gradskih apoteka, ali da bi voleo da se što pre prodaju, primer neznanja, površnosti, bahatosti i nedomaćinskog ponašanja.

Delić je u saopštenju naveo je da je nestvarno da su apoteke u finansijskoj dubiozi, a da je skoro četvrtina godišnje potrošnje u zdravstvenom sistemu Srbije vezana za uzimanje lekova, kao i da više od 40 odsto ukupne potrošnje građani dopunski finansiraju iz svojih džepova.

Odlukom o prodaji apoteka bi se značajno narušila načela pristupačnosti, kontinuiranosti i stalnog unapređenja kvaliteta i bezbednosti u pružanju zdravstvene zaštite, ocenio je Delić.

On je konstatovao da bi takvom odlukom bio prekršen i član 79. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Srbije, koji kaže: „Apotekarsku ustanovu u javnoj svojini osniva jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Planom mreže zdravstvenih ustanova“.

Ukoliko je zdravlje stanovništva strateški nacionalni resurs, onda apotekarsku delatnost treba tako organizovati i finansirati da svakom stanovniku taj vid zdravstvene zaštite bude dostupan, u svako vreme i na svakom mestu, poručio je Delić.

Prema njegovim rečima, načelo pristupačnosti podrazumeva obezbeđivanje odgovarajuće zdravstvene zaštite građanima koja je fizički, komunikacijski, geografski i ekonomski dostupna, odnosno kulturološki prihvatljiva, a posebno osobama sa invaliditetom.

Delić je dodao da svi ti zadaci ne mogu biti ostvareni bez „državnih“ apoteka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari