SRCE pozvalo direktorku EMS-a da podnese ostavku: "Pitanje trenutka kada će sistem da pukne" 1Foto: FoNet Zoran Mrđa (Ilustracija)

Prenosni sistem Elektromreža Srbije (EMS) je nesiguran i pitanje je trenutka, ukoliko se ništa ne preduzime, kada će da „pukne“ i potrošači u Srbiji ostanu bez električne energije, ukazuje danas Resorni odbor stranke Srbija Centar za energetiku i traži da generalna direktorka EMS Jelena Matejić podnese ostavku ili bude razrešena dužnosti.

Reagujući na saopštenje EMS od 13.septembra, Resorni odbor ocenjuje da EMS „ponovo pokušava da prikrije“ da je prenosni sistem nesiguran i napominje da ovakav rad EMS povlači zakonsku odgovornost lica koja rukovode firmom, pre svih generalne direktorke Jelene Matejić.

Resorni odbor u saopštenju od nje zahteva da javnosti saopšti da li je o „predočenom nesigurnom radu prenosnog sistema zbog povećanih napona informisano Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) i ako jeste kada?“

„Zahtevamo da zbog svega predočenog generalna direktorka EMS Jelena Matejić podnese neopozivu ostavku ili bude razrešena dužnosti, a u slučaju da je o problematici informisano i MRE ostavku zahtevamo i od nadležne ministarke MRE“, piše u saopštenju Resornog odbora stranke Srbija centar za energetiku.

Prema stavu Resornog odbora, „nedvosmisleno je i očigledno jasno da je rad prenosnog sistema nesiguran u svim režimima u kojima se u čvorištima javljaju naponi iznad gornjih dozvoljenih vrednosti, čime je direktno ugrožena energetska bezbednost Srbije“.

Kako navodi resorni odbor, EMS u svom saopštenju nedozvoljeno visoke napone ublažava terminom „povišeni naponi“, pokušavajući nenormalno radno stanje sistema da prikaže kao normalno u kome su naponi „povišeni“, s tim da ne pominje da je to „povišenje“ iznad gornje dozvoljene granice.

„Svojim saopštenjem EMS je de fakto priznao nedozvoljene visoke napone na mreži 400 kV kao i da po ovom pitanju nije urađeno ništa od 2012. godine do dana današnjeg“, smatra Resorni odbor stranke Srbija Centar za energetiku.

Po Zakonu o energetici, EMS ima obavezu da odmah preduzme konkretne mere da nedozvoljene visoke napone spusti ispod gornjih normalnih vrednosti, naglašava Resorni odbor i poručuje da je to moralo biti urađeno pre deceniju.

Član 108 Zakona o energetici, stav 1, tačka 1, određuje da je operator prenosnog sistema odgovoran za siguran, pouzdan i bezbedan rad prenosnog sistema i kvalitet isporuke električne energije, podseća Resorni odbor stranke Srbija Centar za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari