SRCE: Zbog lošeg remonta RHE Bajina Bašta ne radi već tri nedelje 1foto (BETAPHOTO/Danilo Mijatović)

Stranka Srbija centar (Srce) saopštila je danas da reverzibilna hidroelektrana (RHE) Bajina Bašta nije u funkciji više od tri nedelje zbog loše urađenog remonta, koji je obavio konzorcijum na čelu sa firmom „Jadran doo“ Beograd.

U saopštenju se navodi da je procenjena vrednost ovog posla bila 290 miliona dinara, a konzorcijum čiji je nosilac bio „Jadran doo“ dao je ponudu na 289.727.120,68 dinara i to za posao koji nikada nije obavljao.

Stranka navodi da je ta firma dobila gotovo sve građevinske poslove na renoviranju poslovnih objekata Elektroprivrede Srbije, dok se na samom sajtu firme može videti da ona nikada nije izvodila radove na remontima odvodno-dovodnih tunela RHE gde se radi o visokim pritiscima reda 100 bara.

Remontovani agregat u RHE Bajina Bašta jedva je sastavio mesec dana rada, a onda je morao da bude povučen iz pogona zbog revizije remonta, ukazuje se u saopštenju i dodaje da se decenijama agregati u RHE Bajina Bašta, instalisane snage dva puta po 307 megavata, koriste da pumpaju vodu u akumulaciono jezero Zaovine na Tari u noćnim satima, kada je konzum nizak i električna energija jeftina.

U satima visokog konzuma voda iz Zaovina vraća se u Drinu i tada agregati RHE Bajina Bašta rade u generatorskom režimu proizvodeći električnu energiju, objašnjava stranka Srbija centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari