SRCE: Potpisan ugovor zaprojekat koga nema ni u staroj ni u novoj Strategiji energetike 1Foto: Shutterstock/Fahroni

Stranka Srbija centar (SRCE) saopštila je danas da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa postojećim kapacitetima, bez planiranih reverzibilih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, može da obezbedi regulacionu rezervu za novih 1000 MW solara umesto izgradnje solarnih elektrana velikog kapaciteta za koji je u sredu potpisan ugovor.

Umesto da nam trošenje novih milijardi donese bar malo olakšanje u situaciji energetske nesigurnosti, najavljeni projekat nas praktično vodi u zonu još veće energetske nebezbednosti Srbije, ocenila je stranka Srce u saopštenju.

Opravdano se postavlja pitanje kako se došlo u situaciju da se potpisuje ugovor za projekat, koji čak ni „važeća Strategija razvoja energetike, a ni nacrt nove Strategije ne prepoznaju? Doduše, projekat je ugledao svetlost dana u rebalansu budžeta za 2024. godinu, ali se postavlja pitanje kako se našao u budžetu, a da ugovor nije potpisan“, upitala je stranka Srce.

Prema navodima te stranke, novac građana troši se na projekte koji minimalno doprinose energetskoj bezbednosti, čime se sužava prostor za projekte koji realno ozbiljno mogu doprineti energetskoj sigurnosti Srbije i na kojima se aktivno radilo decenijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari