SRCE: Zbog kašnjenja izgradnje bloka B3 TE "Kostolac" šteta za državu 200 miliona evra 1foto (BETAPHOTO/EPS/Danilo Mijatović)

Izgradnja bloka B3 TE „Kostolac“ zbog kineskog partnera kasni više od 15 meseci, što Srbiji nanosi štetu skoro 200 miliona evra, saopštila je danas stranka Srbija centar.

„Zbog kašnjenja na izgradnji i puštanju u rad bloka B3 TE ‘Kostolac’, koji je prema poslednjem aneksu 12 sa kineskim partnerom CMEC, trebalo da bude završen pre više od 15 meseci, Srbija je propustila priliku da proizvede 3.000 gigavat časova struje“, navodi se u saopštenju.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravke Đedović Handanović je, kako je istaknuto, „posle sastanka sa predsednikom kineskog CMEC, dobila samo zahvalnicu kineskog partnera na dosadašnjoj realizaciji projekta, ali nije odgovorila na pitanje da li će kineska kompanija snositi posledice zbog štete načinjene državi.

Stranka je upitala ministarku zašto kasni izgradnja Bloka3  i da li će kineski partner državi Srbiji da nadoknadi štetu za kašnjenje u realizaciji projekta

„Zbog čega se odustalo od prvougovorenog roka realizacije od tri godine, kada se zna da je izgradnja počela još novembra 2017. godine, a ugovor sklopljen marta 2013. godine?  Blok iste snage za TE „Stanari“ izgrađen je za samo tri i po godine, a naš blok nije završen ni posle sedam“, navela je stranka.

Zatraženo je da javnost Srbije bude upoznata sa pravim stanjem u energetskom sistemu pred nadolezeću zimsku sezonu, kada je svaki dan bitan.

„Ako se uzme u obzir katastrofalno stanje u EPS-u, kao i u prenosnom sistemu Elektromreža Srbije, o čemu je Odbor za energetiku Srbija centra više puta upozoravao javnost, jedini racionalan potez koji očekujemo jeste ostavka ministarke energetike i rudarstva Dubravke Đedović Handanović“, navodi se u saopštenju stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari