Srpske kompanije mogle bi uskoro da počnu da grade u Iraku, jer je državna delegacija Srbije prilikom tek završene trodnevne posete ovoj zemlji usaglasila sa njihovim zvaničnicima „modalitete učešća srpskih firmi u obnovi i izgradnji novih infrastrukturnih objekata u Iraku“.

Dogovor je, kako kažu u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine, postignut u razgovorima državnog sekretara Stevana Nikčevića i predstavnika osam građevinskih preduzeća iz Srbije sa iračkim ministrom građevine Muhamedom al Daradžijem i direktorima državnih građevinskih kompanija.

Na sastancima u Bagdadu i provinciji Vasit, predstavnici srpskih i iračkih firmi specijalizovanih za izgradnju puteva, mostova, stambenih i javnih objekata, isporuku materijala i opreme, dogovorili su se o formiranju mešovitih preduzeća, kako bi zajednički učestvovali na tenderima i realizaciji projekata u Iraku. Najznačajniji projekti u kojima će zajednički nastupati firme iz Srbije i Iraka biće izgradnja mreže autoputeva, kao i podizanje novih škola, bolnica i stambenih naselja.

Predstavnici Srbije i Iraka potpisali su i memorandum o tehničkoj saradnji, što će srpskim preduzećima u Iraku omogućiti brže i lakše otvaranje predstavništava. Predviđeno je i da u maju ove godine Srbiju poseti iračka delegacija, koja će obići najznačajnije srpske građevinske kompanije. U Iraku su boravili predstavnici preduzeća Energoprojekt, Napred, Putevi Užice, Jedinstvo Užice, Goša montaža, Antikor, Milinković kompani i Bak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari