Istraživanje Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada pokazalo je da prosečni srpski potrošač godišnje baci oko 35 kilograma hrane, vrednosti oko 20.000 dinara, čije je propadanje uzrokovano nepravilnim skladištenjem ili loše isplaniranom nabavkom, saopštila je kompanija LG.
Kada bi se taj problem prevazišao i eliminisao, četvoročlana porodica bi mogla da uštedi i do 80.000 dinara godišnje, ocenjeno je u saopštenju.
Na globalnom nivou, jedna trećina proizvedene hrane godišnje, odnosno 1,3 milijardi tona, završi na otpadu. Kako izveštava Prehrambena i poljoprivredna organizacija Ujedinjenih nacija (FAO), količina bačene hrane u razvijenim zemljama (222 milijarde tona) je samo malo ispod celokupne godišnje proizvodnje hrane u podsaharskoj Africi (230 milijardi tona). U Srbiji se godišnje baci skoro 250.000 tona hrane, a jedna trećina dolazi iz domaćinstava.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.