Srpski preduzetnici plaćaju duplo više doprinosa nego nemački

* Učešće doprinosa u prihodima preduzetnika ovde je 40 odsto, a u Nemačkoj 21
Privrednici saglasni sa predlogom Naleda da se početnicima u biznisu ukine plaćanje nameta u prvoj godini rada

Ostavite komentar


  1. Kad će jednom za sve da budu isti uslovi? Od para preduzetnika finansira se konkurencija i onda oboje propadaju. Dobro bi bilo da se smanje porezi i doprinosi, ali odakle će da se finansira ovolika birokratija i partije.

  2. Ideja je super dok se cita naslov a onda u sustini se sve svede na to da onaj koji je tek zavrsio skolu ili fakultet bez ikakvog iskustva sa nekom okvirnom idejom postane uspesni preduzetnik. Retko ko nazalost ima mogucnost da kao sveze obrazovani nezaposlen pojedinac bez kapitala to i ostvari. Ideja je lepa dok se ne udje u pojedinosti a onda se shvati koliko je nerealna. Mozda i gresim ali se stice takav utisak.

  3. Imamo jednu od najskupljih država u svetu. Ovako brojan državni činovnički aparata malo koja zemlja ima na svetu. Partijsko zapošljavanje nas ubija polako ali sigurno. Zamislite samo da li je normalno da mi koji radimo u privredi od svakih 100 dinara koje primimo kao Lični dohodak skoro državi se na ime poreza i doprinosa, osiguranja plaća skor 70 dinara. Posle mi od naših 100 dinara koje potrošimo damo državi 20 dinara na ime PDV-a (20% PDV). Tako od onih 100 dinara nama ostaje 80 a državi se na onih 70 dodalo još 20 pa je to 90 dinara – više nego nama!!! I na sve to od preostalih 80 dinara naših mi plaćamo razne poreze, registracije automobila, prevoz plaćamo u javnom saobraćaju (javna preduzeća), takse na dokumente i slično. I sve to nije dovoljno državi da živi i radi normalno, još nas zadužuju kroz kredite sa "povoljnim" kamatama za investicije i slično a tek tu je nedomaćinsko poslovanje na videlu. Strašno koliko je loše!

  4. Katastrofalna pozitivna diskriminacija u najavi. Jahači napredno-galopirajuće apokalipse bez premca!

  5. Bolje da oslobode doprinosa firme koje prime u radni odnos svrsene studente ili srednjoskolce. Da se deci da mogucnost da nesto nauce. Cak i ako je u firmi sve pogresno, pametan covek ce nauciti kako ne treba da radi. Ovako oslobadjate decu od 18-24 godine dazbina a oni ni ne znaju sta treba raditi. Da uce na svojim greskama? Potrosice vise novca na taj pokusaj nego sto ce ih drzava osloboditi.
    Drzava izgleda misli da ce oni odmah znati sta i kako da rade i da im samo treba smanjiti breme doprinosa, mislim da je to izrazito "nepametno".

  6. Dvostruki arsin za strana i domaca pravna lica je tipican za banana drzavice. A onda se pojavi clanak pored ovoga da smo kao najuspesniji u jugoistocnoj Evropi u reformisanju drzave. Nista vise ne verujem ni ovakvim stranim institucijama i pitam se ko je tu umesao svoje prste i za koliki iznos! Bez eufemizma – to je laz!

  7. Meni ovo lici na pripremu vladajuce stranke da operu novac koji su stekli raznoraznim mahinaciijama i rekonstrukcijama po Srbiji i gradu Beogradu,preko svoje dece i tako ih obezbedi za ono sto ce slediti posle izbora. Vecini njih deca su u tom dobu, a oni su svesni da je narod sve obavesteniji i sumnjicaviji nego pre.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.