"Srpski proizvođači mogu da zatvore pogone": Drakulić upozorava da država planira ponovo da dozvoli uvoz peleta 1foto FoNet Milica Vučković

Jedan od najvećih proizvođača peleta u Srbiji Zoran Drakulić upozorio je danas da država planira da ponovo dozvoli uvoz tog ogrevnog materijala što bi, kako tvrdi, uništilo domaće proizvođače i 20.000 radnih mesta.

Drakulić je izjavio FoNetu da srpski proizvođači mogu da zatvore pogone od 10. oktobra ako uredba o zabrani uvoza ne bude produžena.

On je naveo da već sada ne radi 60 posto srpskih proizvođača preleta, a „posledice će se tek videti“.

Prema njegovim rečima, Vlada je juče trebalo da usvoji uredbu kojom se produžava zabrana uvoza preleta na novih 90 dana, ali ju je neko „skinuo“.

„Navodno, imamo veliki pritisak Evrope“, kazao je Drakulić i dodao da mu nije poznato da su Crna Gora, Bosna i Ukrajina u Evropskoj uniji.

Kako tvrdi, taj pelet će „ubijati“ sve na srpskom tržištu, jer je jeftiniji.

„Celo naše okruženje ima jeftiniju struju i sirovine, mi nismo konkurentni, iako je cena preleta pala 40 odsto“ objašnjava Drakulić i dodaje da se u Srbiji danas pelet proizvodi i prodaje sa gubitkom.

„Očigledno da to našu državu ne interesuje, ostavljeni smo na cedilu. Očigledno je taj uvoznički lobi mnogo jak, a od nas ne mogu da se ogrebu i tako smo u kolapsu“, ocenio je on.

Drakulić je ukazao da se država samo bavi gasom i podsetio da je u poslednjih deset godina Srbijagasu otpisano tri milijarde evra duga.

„Oni se samo bave nekim svojim lukrativnim poslovima. Grade nepotrebne gasovode i bacaju pare“, dodao je.

Drakulić je kazao da uredba koja trenutno zabranjuje uvoz preleta ističe narednog četvrtka.

„Ne znam da li će oni to, u poslednjem momentu, da stave na Vladu. Koliko čujemo, navodno su ovi naši pod velikim pritiskom Evrope da se nastavi uvoz, a vi, domaći, ubijte se“, zaključio je Drakulić.

Vlada Srbije u aprilu ove godine odlučila je da privremeno zabrani uvoz peleta, na inicijativu Ministarstva energetike. Odluka je stupila na snagu 13. aprila sa periodom važenja od 90 dana, a u julu je ponovo produžena zbog „poremećaja“ na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari