Radnici svih 26 putarskih preduzeća u Srbiji stupili su juče u štrajk, nezadovoljni nedostatkom novca za održavanje puteva i stanjem u putnoj privredi. Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je rekla da se radnici nalaze u krugu svojih preduzeća i da će Štrajkački odbor odlučivati o daljim vidovima borbe.

Štrajk je započet pošto Vlada Srbije nije prihvatila zahtev da se novac za održavanje puteva obezbeđuje iz akciza na derivate nafte i tečnog gasa.

Vukanovićeva je podsetila da „putari“ traže da se sistemski reši problem finansiranja održavanja puteva i putarskih preduzeća, tako da se deo novca od akciza na gorivo koristi za održavanje puteva. Prema ranijoj oceni Samostalnog sindikata putara, bez rešenja problema finansiranja održavanje puteva u roku od dva mesece bez posla će ostati svih 10.000 radnika putarskih preduzeća. Vukanovićeva je još rekla da putarskim preduzećima, da bi preživela i pripremila se za zimsko održavanje puteva, nedostaje šest milijardi dinara za rad do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari