Srpski turisti ne odustaju od turskih letovališta 1Foto. vikipedia

Juče tokom prepodneva avioni Er Srbije i Turkiš erlajnsa odleteli su put Istanbula, u 9.30, odnosno 13.20 časova, bez odlaganja.

U isto vreme iz Istanbula u Beograd sleteli su avioni turskog nacionalnog avio-prevoznika i Pegasus erlajnsa nešto posle osam sati, odnosno dva sata posle podne. Ni sa jednim letom juče, kao ni u nedelju nije bilo problema, a turisti iz Srbije koji su uplatili letovanje u Turskoj ne odustaju od puta. U agencijama tvrde da otkaza ima jako malo, uostalom kao i uvek, tako da ne mogu sa sigurnošću da tvrde šta je pravi razlog tome.

Mandatar Aleksandar Vučić je u subotu, noć posle pokušaja državnog udara u Turskoj, kada je ubijeno nekoliko stotina a povređeno više od 1.000 ljudi na ulicama Ankare i Istanbula, dao savet ili preporuku turistima da izbegavaju ovu destinaciju. Međutim, sudeći prema aranžmanima koje agencije nastavljaju da realizuju tri dana nakon nemilih događaja, novonastala situacija ne plaši turiste iz Srbije.

Milan Lainović iz Belvi travela kaže da su čekali reakciju države, kao i da im je Ministarstvo turizma reklo da nema nikakvih novih informacija, što znači da zabrane putovanja u Tursku nema.

– Niko se nije žalio, u nedelju je odleteo avion sa 130 turista. Otkaza ima jako malo, nekih desetak po letu, ali to se dešava i u nekim drugim situacijama, tako da ne možemo da znamo šta su pravi razlozi za te otkaze – kaže za Danas Lainović.

On napominje da Er Srbija, baš kao i Turkiš erlajns normalno saobraćaju.

– U turskim letovalištima je sve mirno, naši turistički vodiči koji su tamo, naročito u Antalijskoj regiji koja je posebno atraktivna za srpske turiste, tvrde da je stanje redovno i da nema problema – ističe Lainović. On napominje da u ovom trenutku jedino što nije realno jeste organizacija turističkih tura do Istanbula, koje su i inače leti u drugom planu.

Nakon preporuke Vučića, u YUTA su čekali narednu reakciju Vlade, međutim do zabrane putovanja u Tursku, bar u ovom trenutku nije došlo, tako da će agencije nastaviti da realizuju uplaćene aranžmane.

Podsetimo, sve do trenutka dok država ne zabrani da se putuje u neku zemlju, putnicima se ne isplati da otkazuju, odnosno ukoliko odustanu od letovanja ili puta, moraju da se pripreme na situaciju da najverovatnije neće dobiti nazad novac koji su uplatili. Dok zabrane nema, svaki otkaz, na primer, čarter leta avio kompanija koja ga realizuje, naplatiće se turističkoj agenciji. Ti penali su izuzetno visoki i mere se desetinama hiljada evra. Slično je i sa hotelijerima, koji ne vraćaju unapred dat novac ukoliko ne postoji dobar razlog za to. Trenutno u turskim letovalištima, koja su i po 1.000 kilometara udaljena od dva glavna grada Turske, nema nikakvih incidenata, tako da bi turisti koji odluče da sada odustanu od putovanja verovatno teško dobili novac nazad. U svakom slučaju, pre nego što donesu bilo kakvu odluku u YUTA savetuju turiste da se prvo konsultuju sa agencijom preko koje putuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari