Na zasedanju CEFTA u Beogradu juče je odlučeno da Makedonija ukine mere kojima je ograničila uvoz pšenice i brašna iz Srbije. U isto vreme, ministri trgovine BiH i Srbije Rasim Ljajić i Mirko Šarović odlučili su da Hrvatska, nakon što je 1. jula ušla u EU, neće moći da izvozi cigarete po povlašćenim uslovima kao dosad.


Makedonija je pristala na ovakvu odluku, tako da će u narednih mesec i po dana, tamošnji kupci moći da pšenicu i brašno iz Srbije kupuju bez carine i bilo kakvih dodatnih ograničenja. Makedonija je početkom jula uvela ograničenje na uvoz brašna i pšenice iz Srbije, tako što su ondašnje vlasti obavezale domaće kupce da za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja moraju da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje. Srpska i makedonska strana su pre desetak dana već postigle dogovor da se deo uredbe koji se odnosi na ograničavanje uvoza pšenice ukine do 15. avgusta, a brašna do 1. septembra, ali je juče i zvanično doneta odluka o tome da se Makedoniji skrene pažnja da to mora da uradi.

Ovo nije prvi put da Makedonija ograničava uvoz robe iz Srbije. Predsednik savetnika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kaže za Danas da ovaj problem postoji već četvrtu godinu zaredom i da će i Makedonija morati da ukine tu uredbu.

– Srbija u Makedoniju prilično dinamično izvozi, za samo pet meseci ove godine izvezli smo 270.000 tona i to je verovatno napunilo njihove silose, pa su se verovatno uplašili da neće biti dovoljno mesta za domaće proizvođače – napominje Stanković.

On kaže da je Srbija prošle godine u Makedoniji izvezla 44.000 tona brašna i 55.000 tona pšenice u vrednosti od 23 miliona dolara. „Srbija ima suficit u razmeni sa Makedonijom, prošle godine on je bio 22 miliona dolara samo u razmeni prehrambene robe“, ističe Stanković. On podseća da Srbija južnom susedu izvozi najviše mleko, meso, mlečne proizvode, voće, pre svega maline, ali da uvozi značajne količine vina, paprike, paradajza i jabuka.

Stanković napominje da Makedonija jeste prekršila Sporazum, ali ističe da će se to sigurno rešiti u skorije vreme i da zbog toga nikako ne treba ići sa nekim kontra merama.

I dok je još neizvesno kako će na kraju biti rešen problem sa izvozom u Makedoniju, srpske i BiH vlasti su odgovorile na apele iz Brisela povodom izvoza hrvatskih cigareta.

Pre samo nekoliko dana visoki zvaničnici iz Brisela preporučili su srpskim vlastima da još neko vreme dozvole Hrvatskoj da izvozi cigarete u Srbiju po povlašćenim uslovima, odnosno po poreskim stopama kao kad su bili deo CEFTA. Reakcija na takav predlog je stigla juče, nakon sastanka ministara trgovine Srbije i BiH Rasima Ljajića i Mirka Šarovića, koji su se saglasili da je za obe države neprihvatljiv predlog EU o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA i ulaska u EU. „To konkretno znači da Srbija ne prihvata da i dalje po povlašćenim uslovima uvozi cigarete iz Hrvatske, što važi i za uvoz velikog broja proizvoda iz Hrvatske u BiH“, navodi se u saopštenju Vlade. Stanković kaže da je Hrvatska i dosad imala privilegije jer su oporezovani po stopi od 15, a ne 33 odsto.

Problem sa sertifikatima

Ranije ove godine, srpski izvoznici su imali problem i s tim što makedonske vlasti nisu želele da prihvate sertifikate naših laboratorija i zbog toga na granici nisu puštali kamione s brašnom iz Srbije, dok oni ne sprovedu sve neophodne kontrole. „Smatramo da se radi o vancarinskim barijerama koje nisu u skladu s principima CEFTA i tržišnog poslovanja“, rekao je tada ministar trgovine Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari