Na ovogodišnjem Salonu vina, koji se 21. i 22. decembra održava u beogradskom hotelu „Hajat“, svoje proizvode predstaviće i osam najpoznatijih crnogorskih vinara. Svi su članovi Nacionalnog udruženja vinara i vinogradara Crne Gore, a zanimljivo je da se prvi put organizovano pojavljuju na ovom, već tradicionalnom, međunarodnom salonu vina na kojem su neki od vinara prethodnih godina bili zastupljeni, ali posredstvom distributera ili zastupnika.


– Odlučili smo se za zajednički nastup jer je srpsko tržište za nas veoma interesantno. Riječ je o vinarijama Dragice Vučinić i Ljubiše Krgovića iz Podgorice, koje se ubrajaju u veće crnogorske privatne vinarije i koje na srpsko tržište plasiraju oko 20 odsto ukupne proizvodnje. Njima će se pridružiti i vinarije „Burić“, „Rajković“, „Buk“, „Milović“, „Kopitović“ i „Klisić“. Svi oni će se predstaviti sa oko 30 vrsta vina, uglavnom crnih, mada će se u ponudi naći i roze i bijelih , proizvedenih od autohtonih sorti grožđa. Ovaj salon za nas je važan jer ćemo, nadam se, tako podići interesovanje potrošača u Srbiji za naša vina, mada na tom tržištu već imamo solidnu prođu – izjavio je za Danas Rade Rajković, predstavnik tog udruženja.

Na Salonu vina u Beogradu predstaviće se i AD Plantaže, koje, uprkos velikoj konkurenciji na svetskom tržištu, nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda, naročito vina. Ali i za njih je srpsko tržište veoma značajno jer dobar dio svog bogatog asortimana vina i rakije prodaju u Srbiji. Međutim, oni polako ali sigurno osvajaju i nova tržišta i to ne samo u regionu već su stigli i do Kine. Zanimljiv je podatak da su Plantaže, koje imaju velike zasade vinove loze na Ćemovskom polju pored Podgorice i prema Tuizima, od prošle godine počele da otkupljuju grožđa od sitnih proizvođača vina. Taj potez se pokazao kao obostrano koristan s obzirom na to da mali vinogradari ne moraju da brinu o prodaji, dok Plantaže mogu da računaju na otkup veoma kvalitetnog grožđa. Samo u toku ove godine od 250 individualnih uzgajivača grožđa otkupljeno je više od milion kilograma grožđa, dok su iz sopstvenih vinograda Plantaže ubrale više od 18 miliona kilograma grožđa. Cijena otkupljenog grožđa kretala se, zavisno od procenta šećera, od 55 centi do 1,2 eura po kilogramu

Kad je riječ o Nacionalnom udruženju vinara, ono okuplja oko 300 vinara i vinogradara, ali registrovanih proizvođača vina ima 44 i oni godišnje proizvedu od 3.000 do deset i više hiljada litara vina. Na sajmovima učestvuju veći proizvođači, dok ostali vino prodaju uglavnom u Crnoj Gori. Zbog strogih propisa kao i velikih troškova koji prate izlazak na strana tržišta, većina crnogorskih proizvođača svoje vino prodaje jedino u Srbiji. Kako nam je saopšteno iz Udruženja vinogradara i vinara Crne Gore, tako će biti i ubuduće, pa ne čudi što se nastupu na sajmu u Beogradu pridaje veliki značaj. Osim učešća na sajmovima vina ovo udruženje, koje je osnovano 2007. godine, organizovalo je i nekoliko seminara i edukacija. Tako je recimo nedavno u Podgorici organizovana obuka za somelijere, pri čemu je sedam, od ukupno 30 polaznika, dobilo međunarodno priznati sertifikat. Značajnu ulogu malih vinara i vinogradara u razvoju poljoprivrede Crne Gore prepoznala je i Privredna komora, pa je u okviru Odbora za poljoprivredu prije par mjeseci osnovala grupaciju za vino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari