SSP: Da je Tabaković naštampala još para prosečna plata bi mogla da pređe i 200.000 dinara 1foto: R.Z./ATAImages

Generalni sekretar i narodni poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović izjavio je danas da bi prosečna zarada u Srbiji mogla da pređe i 200.000 dinara da je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kako je naveo, čuvajući rejting SNS-a naštampala još više para tokom korone.

„Kada su prošli put radikali i socijalisti vodili Srbiju plata je bila 2,1 milijardu dinara. Suština je u tome šta za prosečnu platu može da se kupi i koliko ljudi je uopšte ima, a nema je 80 odsto građana Srbije“, kazao je Mitrović, saopštila je SSP.

Podsetio je da je prosečna plata 2019. godine bila 60.000 dinara, ukazujući da bi, da nije bilo inflacije, danas realno iznosila 74.000.

„Što znači da je u odnosu na 2019. godinu plata realno porasla za samo 14.000 dinara. To je rast od samo 2.800 dinara godišnje. I zato je Srbija po kupovnoj moći u odnosu na prosek Evropske unije bolja samo od Bosne, Albanije i Makedonije“, rekao je Mitrović i dodao da su privrede tih zemalja u proteklih pet godina rasle brže od Srbije.

On je istakao da će ovim tempom prosečan građanin imati realnu platu od 100.000 dinara početkom 2032. godine, naglašavajući da „prosečnu platu Poljske ili Česke, da ne pominjemo Austriju ili Nemačku, neće dostići apsolutno nikada“.

„No, navikli smo da ministar (finansija Siniša) Mali u najlepšem maniru Mlađana Dinkića, baca građanima Srbije prašinu u oči lažnim rezultatima, dok će skupštinska većina SNS-a i SPS-a Srbiju zadužiti 1,3 milijarde evra već danas“, kazao Mitrović, objavila je SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari