SSP: Kanali za navodnjavanje u Srbiji su zapušteni, gubici od suše sedam milijardi dolara u psolednjih 10 godina 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini AP Vojvodine Bojan Jankulović izjavio je danas da su kanali za navodnjavanje u Srbiji zapušteni, zarasli i često ispunjeni zagađenom vodom i da se ne mogu koristiti, iako su, kako je istakao, proteklih godina poljoprivrednici plaćali takse vodoprivrednim preduzećima i do 1.000 dinara po hektaru.

„Ovakvo gazdovanje vodnim resursima svake godine uzima sve veći danak, a procenjuje se da je samo u poslednjih deset godina Srbija izgubila više od sedam milijardi dolara zbog posledica suša“, kazao je Jankulović, saopštila je SSP.

Kako je naveo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, voda sada stiže samo na 1,5 odsto oranica u Srbiji, dok se u svetu navodnjava čak 17 odsto.

Dodao je da se u Vojvodini obrađuje dva miliona hektara, od čega se navodnjava jedva 3,6 odsto ili 72.000 hektara, dok se u Albaniji navodnjava 370.000 hektara, pa smatra da ne treba da čudi otkud voće i povrće iz te zemlje u Srbiji.

Zato Jankulović predlaže da potpredsednica Pokrajinske vlade Sandra Božić „štikle zameni gumenjacima i obiđe i vojvođanske oranice dok ne bude prekasno i naša žitnica uskoro postane pustinja“.

Smatra da je tome doprinela i, kako naveo, „mega prevara režima, kada je 2014. država od Razvojnog fonda Abu Dabija uzela kredit od 97 miliona dolara za navodnjavanje i to tada promovisala kao epohalni projekat za poljoprivredu“.

„Međutim ni do danas ne znamo šta je tačno tim novcem izgrađeno od irigacionog sistema, niti kada ćemo videti efekte projekta koji je trebalo da se završi 2019. godine. Istovremeno, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine je dodelio samo 370 miliona dinara za nabavku opreme za navodnjavanje, a od 644 prijava, odobreno je tek 294, jer je budžet za ovu namenu sramno mali, očito zbog toga što tu nema puno prostora za korupciju i kombinacije za izvlačenje para iz budžeta“, kazao je Jankulović, prenela je SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari